Mitsotakis obećava da će optužbe u slučaju Novartis izneti pred budući parlament

Mitsotakis obećava da će optužbe u slučaju Novartis izneti pred budući parlament

U intervjuu za Open TV u četvrtak, lider glavne opozicione stranke Nova demokratija, Kiriacos Mitsotakis, izjavio je da bi o aferi Novartis, nakon izjave zamenika tužioca Vrhovnog suda da je ministar pokušao manipulisati slučajem kako bi se inkriminisali politički rivali, trebao raspravljati budući saziv parlamenta.

Tužilac Joanis Angelis je naveo da je istraga potencijalne umešanosti političara u navodni skandal podmićivanja u vezi sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom Novartis narušena nizom nepravilnosti. Angelis takođe tvrdi da je postojala kampanja za žrtvovanje političkih rivala.

Lider Nove demokratije rekao je da Angelis direktno implicira dva ministra, dodajući da je “od početka bilo jasno” da vlada utiče na pravac istrage. “Te optužbe su vrlo ozbiljne i očigledno ih je potrebno istražiti. U onoj meri u kojoj se oni tiču ministara, sigurno je da će ovaj slučaj doći do sledećeg Parlamenta“, rekao je on, dodajući da premijer Alexis Tsipras zna tko su ti ministri.

Prema mišljenju analitičara, iako se očekuje da će Mitsotakis nastaviti da provodi pozitivnu agendu tokom cele kampanje uoči izbora 7. jula i da će izbeći da ga Sirizy uvuče u debatu, afera Novartis je značajna za opozicionog lidera kako bi se zadao udarac moralnim vrednostima vladajuće stranke.

Štaviše, govoreći o ekonomskoj politici koju će slijediti buduća vlada Nove demokratije, Mitsotakis je naglasio da će smanjenje budžeta za 2020. godinu biti nametnuto smanjenjem poreza na dobit i ENFIA.

Mitsotakis je rekao da se o obavezama navedenim u manifestu Nove demokratije ne može pregovarati i da njegova stranka uživa poverenje evropskih institucija, što bi se pokazalo korisnim u mogućem preoblikovanju fiskalne i ekonomske politike.

Štaviše, šef ND je istakao da ne postoji plan da se ukine bilo koje pravo povezano sa dobrobiti, uprkos tvrdnjama opozicije da će desničarska vlada uticati na ovu oblast, kao i deregulisati rad i učiniti zdravstvo i obrazovanje skupljim za obične Grke.

Upitan o njegovim planovima za reformu javnog sektora, Mitsotakis je objasnio da će Nova demokratija promeniti ukupnu funkciju države eliminacijom njenih slabosti, dok je jasno stavio do znanja da nema potrebe za otpuštanjem u javnom sektoru.

Na kraju, pitajući se ko će biti njegov ministar finansija, Mitsotakis je odgovorio da je već odlučio ko će pokriti tu dužnost, ali je odbio reći o kome se radi.