Mitsotakis odbacio ideju vanrednih izbora, napao Tsiprasa

Mitsotakis odbacio ideju vanrednih izbora, napao Tsiprasa

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis oštro je tokom vikenda napao lidera glavne opozicione stranke SIRIZA, Alexisa Tsiprasa, pojasnivši da namerava da ispuni ceo svoj  četverogodišnji mandat, uprkos glasinama koje su ukazivale da se zalaže za raspisivanje vanrednih izbora.

Ranije je Alexis Tsipras u nekim izjavama davao do znanja da premijer navodno radi na scenarijima za raspisivanje vanrednih opštih izbora. Vlast je to protumačila kao “signal nesigurnosti” lidera glavne opozicione stranke.

Govoreći pred članovima političkog odbora Nove demokratije, Mitsotakis je krenuo u ofanzivu. “Tsipras će morati dugo da čeka dok ne bude ponovo poražen”, rekao je. Takođe je odbacio glasine da će kakvi planovi za vanredne izbore imati za cilj da Tsipras bude svrgnut kao lider SIRIZA. “Nismo ovde da demobilišemo svoje političke protivnike”, dodao je premijer.

Mitsotakis je nastavio sa predviđanjem da će njegova vladajuća konzervativna stranka “postati još jača” sprovođenjem svog četvorogodišnjeg programa. „Za sedam meseci naša država je uspela u stvarima koje se nisu mogle učiniti prethodnih godina“, rekao je, dodavši da „možemo još više Grka uveriti da zaslužujemo ponovo da upravljamo […] ali to će se dogoditi na kraju našeg punog mandata“.

Grčki premijer je naveo niz “pozitivnih stvari” u prvih nekoliko meseci vlade njegove administracije, uključujući vitalne reforme u ekonomiji, socijalnoj politici i upravljanju. Uporedio je dostignuća svoje Vlade sa rezultatima prvih meseci Alexisa Tsiprasa na funkciji u 2015. godini, navodeći, između ostalog, kontrolu kapitala i niska ulaganja.

Konačno, Mitsotakis je takođe prokomentarisao Tsiprasov govor članovima SIRIZE u subotu, za vreme partijskog događaja u Atini. Rekao je da je levičarski vođa organizovao “fiestu” koja nije dovela do bilo kakve ozbiljne samokritike ili pozitivnih političkih predloga./ibna