Mitsotakis planira prve dane na vlasti; ND je u posljednjoj anketi u porastu ispred SIRIZE

Mitsotakis planira prve dane na vlasti; ND je u posljednjoj anketi u porastu ispred SIRIZE

Čini se da je, prema poslednjem istraživanju javnog mnenja, glavna opoziciona stranka u Grčkoj, Nova demokratija (ND), na prvom mestu i da će pobediti na izborima 7. jula.

Naime, istraživanje MRB-a koje je objavio grčki dnevnik Ta Nea pokazuje da je Nova demokratija bliže kontroli većine koja će omogućiti stranci da formira samostalnu vladu.

ND dobija 32,3%, sa SIRIZOM koja je prati sa 24,7%. Sledi Pokret za promene (KINAL) sa 6,9%, Komunistička partija sa 4,3%, Zlatna zora na 3,2%, Grčko rešenje na 3,1%, DIEM 25 na 2,9%, Union Centrista na 2% i Put do slobode na 1,1%. Od ukupnog broja ispitanika, njih 14,8% nije se izjasnilo oko izlaska na izbore.

Prema MRB-u, Nova demokratija bi mogla formirati samostalnu vladu sa većinom od 155 do 163 mjesta u parlamentu.

U svetlu najnovijih istraživanja javnog mnenja, smatra se da je lider Nove demokratije, Kyriacos Mitsotakis, već napravio planove za svoje prve dane u premijerskoj fotelji. Lokalni izveštaji sugerišu da parlament neće ući u letnju pauzu, kako bi se omogućilo novoj vlada da donosi zakone.

Nakon što je sredinom jula dobio signale da mu veruju, Mitsotakis planira da preda nacrt zakona za restrukturiranje vlade i ključnih centralnih institucija. Takođe će se preduzeti aktivnosti na ubrzanju donošenja odluka na nivou lokalnih vlasti.

Mitsotakis je obećao reformu krivičnog zakona, koji je nedavno u Domu odobrila vladajuća većina SIRIZE. Štaviše, očekuje se da će se zakoni o poreskoj reformi biti podneseni tokom letnjeg perioda, dok će se takođe pripremati pravilnici čiji je cilj rast svih indeksa.

Predizborna obećanja konzervativnog lidera uključuju planove za podnošenje zakona koji predviđa ukidanje kontroverznog Zakona o univerzitetskom azilu./ibna