Mitsotakis planira smanjenje poreza uprkos upozorenjima Evrozone

Mitsotakis planira smanjenje poreza uprkos upozorenjima Evrozone

Objavljeni su detalji prvog nacrta zakona koji će Nova demokratija uskoro podneti parlamentu, sa odredbama o reformi oporezivanja.

Novoizabrani premijer Kyriacos Mitsotakis izjavio je na sastanku kabineta ove sedmice da će zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru do 10. avgusta, a većina odredbi će biti donesena početkom 2020. godine.

Konkretnije, između ostalog, nacrt zakona će nastojati da smanji stopu poreza na poslovanje sa 28% na 20% tokom dvogodišnjeg perioda. Porez na dividende će takođe biti smanjen na 5% (sa 10%) počevši od 2020. godine.

Dodatno, porez na imovinu ENFIA biće smanjen za 30% u roku od dve godine, PDV na izgradnju će biti suspendovan na tri godine, poreska stopa za prihode do 10.000 / godišnje će biti smanjena na 9% (sa 22%), PDV stope će pasti na 11% i 22% u roku od četiri godine, PDV na prodaju imovine će biti suspendovan na tri godine, itd. Promene će se takođe uvesti u šemu koja omogućava otplatu duga državnim entitetima u što većem broju, čak i do 120 rata.

Prioriteti navedeni posebno za turizam uključuju trenutno smanjenje PDV-a za celokupni turistički paket sa 24% na 13%, sa konačnim ciljem od 11%, revizijom boravišne takse, ubrzanjem svih zrelih investicionih planova za turistički smještaj i podsticaje za energetsku nadogradnju turističkih jedinica.

Očigledno željan da umanji preterana očekivanja svoje vlade, Kyriacos Mitsotakis je u intervjuu za BBC izjavio da nema “čarobni štapić” koji će transformisati grčku ekonomiju preko noći. Međutim, on je ponovio svoje prioritete, koji uključuju postizanje snažnog rasta i socijalne pravde.

Analitičari ističu da će sastanak premijera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u avgustu biti od presudnog značaja, jer će ona pokazati kako će planove Mitsotakisa pozdraviti partneri Evrozone. Evrogrupa je već izrazila zabrinutost u vezi sa troškovima podnesaka koje je prošla prethodna vlada i rizik od fiskalnog osipanja./ibna