Mitsotakis: Povećan dotok izbeglica iz Turske je nedopustiv

Mitsotakis: Povećan dotok izbeglica iz Turske je nedopustiv

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, govorio je na konferenciji EPP, pozivajući Evropu da poštuje sporazum između EU i Turske i da promeni „Dablinsko pravilo, koje se, nažalost, pokazalo nedovoljnim za rešavanje problema“.

U govoru je okrivio Tursku, rekavši da je „neprihvatljivo nedavno povećanje broja imigranata koji prelaze Egej. Nažalost, to ukazuje i na činjenicu da se imigracija takođe koristi kao sredstvo međunarodnog pritiska. Moramo priznati da je u Turskoj privremeni dom miliona izbjeglica, a istovremeno je jasno da se Evropa neće ucenjivati tim pitanjem. Vreme je za manje neodgovornih izjava i iskreniji dijalog “.

Mitsotakis se osvrnuo na dva najvažnija izazova sa kojima se Evropa suočava, pošto novi Evropski parlament i nova Evropska komisija počinju svoj mandat: „To su imigracija i zaštita spoljnih granica. Biću potpuno iskren. Evropa se više ne može pretvarati da to pitanje pogađa samo države članice na spoljnim granicama“.

Obraćajući se novom vršiocu dužnosti komesara, rekao je: „Dragi Margaritis, potpredsedniče Komisije, kada preuzimate ovaj važan portfelj, poželećemo vam sreću; dobro znate da bi novi, zajednički evropski okvir za azil i granicu trebao biti vaš prvi prioritet“. Govorio je i o postupcima njegove Vlade: „Mi, kao Grci, smo više nego ispunili svoj zadatak. Kao nova vlada, već smo promenili zakonska rešenja o azilu kako bismo mogli da efikasnije  obrađujemo zahteve. Na našim ostrvima formiramo nove centre za odlazak. Bavimo se gorućim problemom maloletnika bez pratnje. I, naravno, uprkos potpuno neosnovanim optužbama, i dalje mesečno spašavamo stotine ljudi na moru. Ali sada stižemo do naših granica. Prve zemlje domaćini ne bi trebale samostalno da snose teret imigracionih pritisaka“.

Pored toga, Mitsotakis je još jednom ponovio svoj govor u vezi sa pobedom nad populizmom i obećao Grcima svetlu budućnost: “… Nakon godina recesije i teških dana, Grci ponovo gledaju u budućnost sa većim optimizmom … Već tokom tih prvih meseci ispunili smo svoja obećanja i naša namera je da idemo u korak sa našim reformskim radom. Nemamo vremena za gubljenje, jer moramo nadoknaditi vreme izgubljeno tokom desetogodišnje krize. Poruka je jasna. Grčka više nije „crna ovca“ Unije. Umesto toga, samouverena je zemlja, sa čvrstom vladom desnog centra, spremnom da prihvati mogućnosti budućnosti“. / ibna