Mitsotakis poziva birače da se ne uzdržavaju od izlaska na predstojeće izbore

Mitsotakis poziva birače da se ne uzdržavaju od izlaska na predstojeće izbore

Govoreći u Kavali tokom obilaska gradova na severu Grčke, lider glavne opozicione stranke Nova demokratija (ND), Kiriacos Mitsotakis, pozvao je hiljade mladih Grka koji će prvi put imati pravo glasa na predstojećim evropskim izborima da se ne uzdržavaju od ispunjavanja svojih glasačkih prava.

Mitsotakis je rekao da njegova generacija želi da mlađoj generaciji ostavi u nasleđe bolju Grčku, dodajući da mladi trenutno možda ne mogu zamisliti svetliju budućnost nakon što su doživeli ekonomsku krizu koja je potresla zemlju u poslednjoj deceniji.

Ipak, lider konzervativne partije obećao je da će im predati “optimističniju Grčku”, pod uslovom da Nova demokratija postigne sveobuhvatnu pobedu u ovogodišnjim izbornim borbama, počevši od izbora za Evropski parlament 26. maja.

On je rekao da je njegova stranka desnog centra jedina alternativa vladajućoj SIRIZI, i da može pružiti slobodu, solidarnost, finansijski prosperitet i sigurnost. Mitsotakis je otkrio planove za borbu za niže poreze, kao i obezbeđivanje više sredstava za podršku socijalnog stanja Grka.

Mitsotakisove izjave usledile su nakon što su ministri u vladi najavili novi set zakona kojim se uvodi nova shema otplate neizmirenih dugova poreznim vlastima i fondovima socijalnog osiguranja u do 120 rata.

Šefovi misija međunarodnih kreditora Grčke očekuju se u ponedeljak u Atini da nastave sa praćenjem ekonomije zemlje nakon finansijskog spašavanja. Osim plana otplate duga, razgovori između funkcionera grčke vlade i kreditora će se takođe fokusirati na materijale koje vlada planira objaviti uoči predstojećih evropskih izbora.

Očekuje se da će premijer Alexis Tsipras i Kiriacos Mitsotakis ove sedmice otići u parlament na raspravu o predlogu za osudu izjava zamenika ministra zdravstva, kao i o zakonu ND-u čiji je cilj ukidanje zakona kojim se smanjuje prag oslobađanja poreza na dohodak u 2020. godini./ibna