Mitsotakis pozvao kineske biznismene da naprave Grku “uspešnom pričom”

Mitsotakis pozvao kineske biznismene da naprave Grku “uspešnom pričom”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je kineske privrednike da Grčku pretvore u priču o uspehu, napomenuvši da „za Grčku konačno počinje nova era nakon izuzetno teške decenije“.

Govoreći na grčko-kineskom poslovnom forumu u Šangaju u prisustvu grčkih i kineskih preduzetnika, Kyriakos Mitsotakis je rekao da „nova era optimizma omogućava da iskoristimo mogućnosti koje nam budućnost nudi sa obnovljenim osećajem samopouzdanja… nikada nije bilo bolje vreme da napišemo novo poglavlje u odnosima Grčke s Kinom … Moja vlada je u julu izabrana apsolutnom većinom i jasnim mandatom da zemlju vratim u razvojne tokove“.

Obraćajući se kineskim privrednicima, rekao je: „Mi smo na početku novog ciklusa rasta; sada je vreme za ulaganje u Grčku… Naš cilj je jasan: iskoristiti velike komparativne prednosti Grčke u cilju privlačenja značajnih stranih direktnih investicija”. Nakon što se osvrnuo na negativne kreditne stope koje je Grčka imala pre nekoliko dana, što je – kako je podvukao – bilo nezamislivo do pre godinu dana, dodao je: „Tržišta su pozitivno odgovorila na našu poruku, otključali smo velike investicije kao što je projekat Hellinikon, Vlada je već uvela značajna smanjenja poreza i pojednostavljene procedure izdavanja dozvola, očekuje se da će cene nekretnina rasti više od 10% godišnje, a turizam je na veoma visokom nivou… Kao takvo, ne čudi da se očekuje privredni rast od skoro 3% u 2020. godini. To može zvučati malo po kineskim standardima, ali po evropskim standardima upravo je suprotno, jer je to jedna od najviših stopa u evrozoni “.

Obraćajući se stranim investitorima, rekao je: „Dodajte na to da smo vlada koja je u potpunosti posvećena sprovođenju neophodnih promena koje će„ otključati “stvarni potencijal ove zemlje, dok imate sve one elemente koji Grčku mogu učiniti pravim uspehom priča “.

Premijer se takođe posebno osvrnuo na sektor brodarstva, rekavši da su „u proteklih 15 godina grčki brodograditelji izgradili više od 1.000 brodova u kineskim brodogradilištima, vredne više od 50 milijardi dolara, a za nas je veoma važno da je kinesko tržište otvoreno za grčke dobavljače, koji grčkim brodovlasnicima mogu ponuditi visokokvalitetnu opremu kao dodatnu vrednost u procesu brodogradnje u Kini i koji čine značajan deo trgovine prema i iz Kine“./ ibna