Mitsotakis: Pravo je vreme da Saudijska Arabija investira u Grčku

Mitsotakis: Pravo je vreme da Saudijska Arabija investira u Grčku

Mogućnosti investiranja Saudijske Arabije u Grčkoj i mogućnosti ulaganja za grčke kompanije u Saudijskoj Arabiji bile su u centru razgovora tokom sastanka grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa i ministra trgovine i investicija Saudijske Arabije, dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Kyriakos Mitsotakis boravi u zvaničnoj poseti Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatvarajući veliki krug međunarodnih kontakata u cilju privlačenja ulaganja u Grčku.

Saudijski ministar trgovine i investicija, koji je bio prvi sagovornik grčkog premijera na Arapskom poluostrvu, primetio je tokom razgovora da je grčka ekonomija zabeležila značajno poboljšanje te kako se nada vraća, uklanjajući senku neizvesnosti o preduzetništvu i ulaganjima.

Al Qasabi je govorio o svojoj ljubavi prema Grčkoj i pozvao grčkog premijera na konsultacije između dve zemlje, u kojima bi grčka strana trebala da predloži spisak potencijalnih mogućnosti ulaganja za saudijske privrednike, kako bi oni dalje ispitali mogućnosti za ulaganja.

Saudijski ministar je takođe napomenuo da treba uložiti napore za razumevanje novog investicionog okruženja u Grčkoj i svega onoga što podržava prijateljsko poslovno okruženje, kako bi se istakle mogućnosti za ulaganja. Al Qasabi je obavijestio premijera da će pripremiti poslovnu misiju za posetu Grčkoj, u kojoj će i sam učestvovati.

Grčki premijer je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog posete Saudijskoj Arabiji i zbog priznanja da se investiciona klima u Grčkoj poboljšala.

Kyriakos Mitsotakis napomenuo je da Grčka smatra Saudijsku Arabiju strateškim partnerom u svom naumu da postane investiciona destinacija, pozivajući saudijske investitore i zvanični državni fond da investiraju u Grčkoj.

Grčki premijer je napomenuo da će grčka ekonomija u narednim godinama značajno rasti i zato što ranije budu investirana to će biti bolje za investitore.

„Grčka i Kipar najbliže su evropske države Saudijskoj Arabiji, sa snažnim kulturnim i istorijskim vezama i verujem da je trenutak da Saudijska Arabija mobiliše sredstva za ulaganja u Grčku“, rekao je grčki premijer.

„Pravo je vreme i da diverzifikujete ekonomiju, tražite mogućnosti za širenje poslovanja u Saudijskoj Arabiji. U zemlji postoji duga istorija grčkih preduzeća. Dakle, vreme je pravo i siguran sam da ćemo imati prilike da u narednim mesecima sa vama, vašim timovima i našim timovima razgovaramo o svim pruženim mogućnostima“, zaključio je Kyriakos Mitsotakis.

Tokom sastanka premijera sa ministrom trgovine Saudijske Arabije razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti turizma i logistike.  Saudijska strana tražila je ekspertizu, jer želi da organizuje turističke oblasti koje neće biti podložne strogim ograničenjima i takođe žele da njihova država postane logističko središte za region. Grčka strana iznela je spisak oblasti u koje saudijska sredstva mogu da budu investirana, a sledećeg meseca ministri Adonis Georgiadis i Haris Theocharis boraviće u Saudijskoj Arabiji kako bi potpisali sporazum o investicijama.

Sastanku su prisustvovali grčki ministar razvoja i investicija, Adonis Georgiadis, zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju, Konstantinos Fragogiannis i šef Generalnog sekretarijata kancelarije premijera, Aleksis Patelis.

U pratnji delegacije, grčki premijer je nakon sastanka sa saudijskim ministrom trgovine i investicija posetio muzej Rijada, gde je obišao praistorijske odeljke Arapskog poluostrva i islamski period.

Poslednji grčki premijer koji je posetio SAudijsku Arabiju bio je otac trenutnog premijera, Konstantinos Mitsotakis./ibna