Mitsotakis predsedava sednicom kabineta u petak

Mitsotakis predsedava sednicom kabineta u petak

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis predsedavaće sastankom kabineta u petak, kada će se vlada pripremiti za uvođenje ključnih zakona koji bi trebali značiti ispunjenje nekih od predizbornih obećanja novoizabranog premijera.

Dnevni red sastanka uključuje doradu ovih zakona, ekonomska pitanja i informaciju o dešavanjima u slučaju „Brexita“.

Prema vladinim izvorima, nacrti zakona koji će biti uskoro uvedeni predviđaju smanjenje poreza na imovinu ENFIA-e, poboljšanje šeme otplate duga do 120 rata, čime se reformišu i državne operacije.

Mitsotakisova administracija će takođe nastojati da smanji oporezivanje preduzeća i dividendi.

Konkretnije, vlada želi promovisati transparentnost u izboru generalnih menadžera u javnom sektoru i uspostaviti Nacionalnu upravu za transparentnost, koja bi trebala, u skladu sa poszakonskim aktima, učinila državu efikasnijom.

Štaviše, donošenje odluka na nivou lokalne uprave će biti efikasnije, a doći će i do određenih korekcija u krivičnom zakonu.

Ukidanje azila primenjivog na univerzitetima, organizovanje Ministarstva za digitalnu upravu i promocija aktivnosti koje će pomoći vladi takođe će biti glavni prioriteti u narednim sedmicama u smislu uvođenja novih zakona.

Prema mišljenju analitičara, očekuje se da će grčki premijer izgraditi kredibilan profil za svoju vladu popularišući trenutnu reformu i provođenje efikasnih ekonomskih politika. Nada se da će takav plan pomoći njegovom nastojanju da se međunarodni kreditori dogovore da se smanje primarni ciljevi viška.

Takvim naporima pomoći će i vest da je kamata na 10-godišnje obveznice u Grčkoj po prvi put u sredu pala ispod 2 postotna boda.

Mitsotakis će, prema izveštajima, posetiti Berlin gde će se zvanično sastati sa kancelarkom Angelom Merkel 29. avgusta, nakon čega sledi poseta Parizu i sastanak sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Ovi razgovori se smatraju presudnim jer će pružiti indikaciju o tome kako će politike nove grčke vlade i proglašeni ciljevi biti prihvaćeni od ključnih partnera eurozone./ibna