Mitsotakis primio pozitivne poruke u razgovoru sa Pompeom i Penceom

Mitsotakis primio pozitivne poruke u razgovoru sa Pompeom i Penceom

Po povratku sa službenog puta u SAD, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis sastaće se u petak sa grčkim liderima političkih stranaka u Atini kako bi ih upoznao sa ishodom njegove posete i posledicama na spoljnu politiku u svetlu sve većih tenzija u istočnom Mediteranu.

Prema analitičarima, grčki premijer posetio je SAD sa dve jasne poruke koje je trebalo da prenese: prvo, da će Grčka braniti svoja suverena prava od bilo kakvih provokacija i kršenja međunarodnog prava; i drugo, da je zemlja ponovo spremna za poslovanje, jer investitori mogu da veruju u reforme i da će se napori za promociju ekonomskog rasta nastaviti.

Nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom u utorak uveče, grčki premijer je u sredu prisustvovao večeri u State Departmentu u njegovu čast, koju su priredili američki potpredsednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo.

Obraćajući se prisutnima, Mitsotakis je rekao da odnosi Grčke i SAD nikada nisu bili jači. Zatim je rekao da je razgovarao sa gospodom Penceom i Pompeom o geopolitičkom razvoju istočnog Mediterana i izazovima sa kojima se Grčka suočava. Mitsotakis je rekao da je siguran da će SAD stati uz Grčku jer brani svoja suverena prava i nastoji postići ekonomski rast za sve njene građane.

Fokusirajući se na ekonomiju, Pence je pohvalio napore Grčke u održavanju ekonomskog oporavka, smanjenju birokratskog aparata, učinjenju države efikasnijom i povećanju zaposlenosti. Pompeo je sa svoje strane naglasio važnost povezivanja Grčke i SAD u projektima energetike, dodajući da Vašington podržava mediteransku zemlju kao „stub bezbednosti“ u regionu.

U međuvremenu, u intervjuu za Financial Times, Kyriacos Mitsotakis izrazio je uverenje da će Grčka uspeti da privuče strane investicije koje su joj potrebne za podsticanje rasta, dodajući da bi to moglo dostići 3% ove godine.

“Mislim da smo u procesu izlaska iz začaranog ciklusa i na neki način stavljamo Grčku u krug zdravih zemalja”, rekao je Mitsotakis za FT. “Nema nikakve sumnje [o tome] u ono za šta se nadam da će se dogoditi sa zemljom, i mislim da je  ono što nam zaista treba, da bi Grčku zaista pretvorili u istinsku priču o uspehu. Ne možemo si priuštiti da se samo provlačimo, izgubili smo previše vremena i previše BDP-a, iskreno, i previše energije kao zemlja, da to učinimo. “/ Ibna