Mitsotakis prvi put učestvuje na samitu Evropskog saveta kao premijer

Mitsotakis prvi put učestvuje na samitu Evropskog saveta kao premijer

Došavši u četvrtak na prvu sednicu EU Saveta od kada je postao grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis je poslao pozitivnu poruku o grčkoj ekonomiji. “Nakon deset godina krize, Grčka okreće novi list,” rekao je u svom nastupnom govoru.

“Imamo mandat da provedemo reforme, otvorimo nova radna mesta, smanjimo birokratiju, privučemo investicije i napravimo život običnog čoveka u Grčkoj boljim. Ispoštovaćemo mandat koji nam je dat. Grci, posebno mladi, zaslužuju mogućnosti a ne deficit,” nastavio je Mitsotakis.

Veliki broj važnih pitanja kao što su Brexit, proširenje, Turska, dugoročni budžet EU i prioriteti za narednih pet godina, nalaze se na dnevnom redu zasedanja EU Saveta a o njia će biti razgovarano dva dana.

Učestvujući na sastanku Evropske narodne stranke u četvrtak u Briselu, Mitsotakis je komentarisao širi razvoj događaja u regionu, naglašavajući da Grčka ostaje stub stabilnosti u veoma destabilizovanom regionu.

Na samitu lidera EU, Mitsotakis bi trebao govoriti o potrebi veće podele tereta između zemalja članica u vezi sa povećanim brojem migranata i izbeglica koji dolaze iz Turske. Štaviše, kako je grčki premijer rekao na putu za prvi sastanak, “Grčka i Evropa ne smeju da budu ucenjivani od strane Turske u ovom pitanju”.

On je dalje rekao da EU mora pokazati više solidarnosti prema grčkoj u upravljanju ovim problemom, dodajući da novi set mera mora bii dogovoren u vezi sa migracijama i procedurom o azilu. Takođe je govorio i o potrebi da se dogovori plan za slučaj da se kriza pretvori u hitnu situaciju.

Kada je reč o turskim ilegalnim aktivnostima u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, Mitsotakis je rekao da podržava poslednje odluke Saveta EU za opšte poslove koji je ponovio svoju potpunu solidarnost sa Kiprom i usaglasio da okvirni režim restriktivnih mera, prema pravnim i fizičkim licima odgovornim ili umešaniim u ilegalna bušenja i potragu za ugljovodonicima u istočnom Mediteranu, stupi na snagu./ibna