Mitsotakis: Rana otplata MMF-u povećava kredibilitet Grčke

Mitsotakis: Rana otplata MMF-u povećava kredibilitet Grčke

Atina je u ponedeljak službeno zatražila otplatu dela duga Međunarodnom monetarnom fondu, što je dugo očekivani potez koji bi trebao pomoći ekonomskom oporavku Grčke.

Ministar finansija Christos Staikouras obratio se službenim pismom Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM) i Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF), tražeći odobrenje za otplatu dela grčkog skupog zajma iz Fonda sa sedištem u Vašingtonu, pre ugovorenog roka.

Sve u svemu, Atina treba da otplati zajam od 2,9 milijardi evra uz kamatnu stopu od 4,91 odsto. Prema Ministarstvu finansija, rana otplata će Atini uštedjeti 70 miliona evra.

O prevremenoj otplati razgovarano je na prošlonedeljnom sastanku Evrogrupe, pri čemu su partneri iz Evrozone Staikourasu rekli da će pozdraviti inicijativu o otplati duga MMF-u kao još jedan pozitivan korak u oporavku Grčke od dugotrajne ekonomske krize.

Komentarišući na Tvitteru, premijer Kyriacos Mitsotakis rekao je da “ovaj potez povećava kredibilitet zemlje, poboljšava održivost duga i štedi resurse za grčku državu”.

Ministarstvo finansija je u saopštenju za javnost saopštilo da će taj potez takođe imati pozitivan indirektni uticaj na kreditni rejting zemlje.

ESM i EFSF sada moraju pristati da odustanu od prava da zahtevaju prevremenu otplatu svojih zajmova Grčkoj po istoj kvoti, s obzirom na to da imaju ista povlaštena prava kao i MMF. Međutim, za Grčku bi bilo nemoguće da otplati trećinu svojih kredita mehanizmu, kao što to čini s MMF-om.

Očekuje se da će ceo proces trajati oko dva meseca, a po njegovom okončanju očekuje se da ponderisana prosečna kamata zajmova MMF-a Grčkoj padne ispod tri procenta. / Ibna