Mitsotakis: Razvoj za celo društvo će smanjiti nejednakosti

Mitsotakis: Razvoj za celo društvo će smanjiti nejednakosti

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis govorio je u ingtervjuu za kanadski list „Globe and Mail“, o izgledima za Grčku i novoj eri rasta grčke ekonomije. „Razvoj mora imati dve glavne karakteristike“, kaže grčki premijer „Moraju ga osetiti svi i mora biti održiv. To mora biti razvoj koji ne produbljuje nejednakosti u dohotku na način na koji smo to vidjeli u zapadnim liberalnim demokratijama“.

„Njegova vizija za Grčku nije nimalo revolucionarna“, kaže kanadski dnevnik za Kyriakosa Mitsotakisa: „On želi da stvori konkurentnu ekonomiju koja će delovati kao magnet za strana ulaganja, i neće zavisiti samo od sunca i mora“.

Novinar Eric Reguly, koji se sastao sa premijerom u palati Maximus, sedištu grčkog rpemijera, primećuje da je preuzeo “Heraklitovu dužnost” da obnovi zemlju nakon 10 godina krize, smanjenjem poreza, državnom digitalizacijom, razvojem zelenih tehnologija, ubrzavanjem privatizacije i značajnim smanjenjem nekvalitetnih kredita kako bi banke mogle da finansiraju ekonomiju. “Potpuno priznajemo da rast mora doći iz privatnog sektora”, rekao je premijer.

Komentarišući stavove Turske, posebno u vezi s Libijom, Kyriakos Mitsotakis naglašava: „Nećemo dozvoliti bilo koju tursku aktivnost koja krši suverena prava Grčke“. Pozivajući se na grčko-turske odnose uopšte, on primećuje: „Spremni smo, naravno, da razgovaramo sa svim našim susedima, uključujući Tursku. A ako se ne može postići nikakav sporazum, tada smo otvoreni (za povratak) u međunarodnu nadležnost. Ali crvene linije niko ne može prelaziti”.

Poziv od Trudeaua

Kyriakos Mitsotakis u intervjuu otkriva da ga je kanadski premijer Justin Trudeau, tokom sastanka sa  u Londonu, pozvao da poseti Kanadu, što planira da uradi do 2021. godine. List je komentarisao da su dva lidera od početka razvila “jaku vezu”.

Važne kanadske investicije u Grčkoj uključuju Eldorado Gold na Halkidikiju. „Od prošlog leta izdali smo niz dozvola koje je neopravdano odlagala prethodna vlada. Trenutno pregovaramo o ugovoru, koji će sadržavati i uslove za preostala ulaganja, kako bismo sačuvali radna mesta, smanjili troškove zaštite životne sredine i obezbedili obaveze društvene odgovornosti lokalne zajednice. Optimističan sam da ćemo vrlo brzo postići dogovor “, rekao je premijer.

Kyriakos Mitsotakis takođe naglašava da je izabran sa agendom promena koja će poboljšati život Grka i dodaje da građani pozdravljaju ovu perspektivu, jer su promenili stav prema interesima malobrojnih koji rade na štetu mnogih , ali i protiv pojava nasilja. „Izabran sam da izvršim promene i upravo to nameravam da uradim“, zaključio je grčki premijer./ibna