Mitsotakis, Schinas i Johansson razgovarali o migrantsko-izbegličkom problemu

Mitsotakis, Schinas i Johansson razgovarali o migrantsko-izbegličkom problemu

Pitanje migranata i izbeglica bilo je u fokusu razgovora grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa sa potpredsednikom Evropske Komisije zaduženog za promociju evropskog načina života Margaritisom Schinasom i komesarkom za unutrašnja i izbeglička pitanja Ilvom Johansson.

Prema onome što je rečeno na brifingu u sedištu Vlade, Mitsotakis je tokom sastanka primetio da se Grčka uveliko oslanja na evropsku solidarnost u rešavanju problema, pozvao se na grčke predloge za evropski mehanizam povratka i insistirao na potrebi razumne podele tereta krize.

Margaritis Schinas – čiji portfelj takođe uključuje imigraciju – istakao je perspektivu evropske solidarnosti, kao i novi pakt o azilu koji priprema EU. Gđa Johansson priznala je da je pritisak sa kojim se Grčka suočava veliki istakavši da je to evropski problem, a ne samo problem Grčke.

Konkretno, Mitsotakis je rekao: „… Posebno za Margaritisa, Grčka je, po prvi put, ima tu privilegiju da ima potpredsednika u Komisiji koji je odgovoran za izuzetno važan portfelj. Smatram da je veoma važno što ste izabrali Atinu za prvu posetu i mislim da je veoma važno da sutra odete u Ankaru … Ovo je pitanje koje ima jasnu evropsku dimenziju, nije grčko-tursko pitanje, već pitanje za čitavu Evropsku uniju. Radujemo se vašoj pomoći i vašim konkretnim predlozima u vezi s tim “.

Sa svoje strane, Schinas je rekao da je „naša namera da razgovaramo o tri pitanja: Sporazumu, elementu solidarnosti, situaciji kakva je danas i – naravno, Sporazumu između EU i Turske, što je kritično za organizovano upravljanje migratornim tokovima.

Gospođa Johansson je istakla: „Imamo veoma težak zadatak da deblokiramo zastoj, i da pronađemo zajedničku evropsku politiku o imigraciji i azilu. Svake sedmice bez toga, plaćamo veliku cenu, posebno za zemlju poput Grčke, koja je pod velikim pritiskom, jer je to evropski problem, a ne samo problem Grčke “.

Susret s Domnom Michaelidou i Irene Agapidakis

Nakon ovog sastanka usledio je drugi, na kome su pored  Schinasa i gospođe Johansson učestvovali i ministar za zaštitu građana Michalis Chrisochoidis, zamenik ministra za zaštitu građana, odgovoran za politiku migracije Giorgos Koumoutsakas, ministar rada i socijalnih poslova odgovorna za dobrobit i socijalnu solidarnost Domna Michaelidou, potpredsednik Vlade, koordinator Vladinog projekta Akis Schertzos, zamenik ministra pod premijerom i Vladin portparol, Stelios Petsas, direktor diplomatskog ureda premijera, Alekandra Papadopoulou, Šef kancelarije premijera zadužen za pitanja EU, Dimitris Mitropoulos, i nacionalni koordinator za decu bez pratnje Irina Agapidakis./ibna