Mitsotakis se sastao sa ekumenskim Partijarhom

Mitsotakis se sastao sa ekumenskim Partijarhom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis imao je priliku da se u utorak ujutro u Abu Dabiju sastane sa ekumenskim patrijarhom Bartolomejem.

Ekumenski Patrijarh je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata povodom skupa pod nazivom “Ljudsko bratstvo” o važnosti promocije međuverskog dijaloga, tolerancije i skladnog suživota religija.

„Veoma lepa slučajnost“, rekao je premijer ekumenskom Patrijarhu na njihovom sastanku.

„Veoma smo srećni zbog ove slučajnosti i dobrih vremena. Ako Bog dadne, u maju ću doći u Atinu ”, rekao je Bartolomej, dodajući: “Sinoć smo stigli; to je otvoren grad, liberalan”.

Grčki premijer i ekumenski Patrijarh podsetili su na svoj nedavni sastanak u Davosu u Švajcarskoj. Premijer je primetio senzibilitet i poznavanje materije ekumenskog Patrijarha o pitanju klimatskih promena na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Davno ste predvidjeli izazove klimatskih promena“, naglasio je Mitsotakis. “Pre 30 godina”, odgovorio je Bartolomej. “Vaša reč je posebno važna u ovim pitanjima”, dodao je grčki premijer, govoreći o Patrijarhu koji je decenijama zainteresovan za pitanja zaštite životne sredine, stekavši nadimak “Zeleni patrijarh” ./ ibna