Mitsotakis se sastao sa predstavnicima grčke manjine u Albaniji

Mitsotakis se sastao sa predstavnicima grčke manjine u Albaniji

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, sastao se danas sa delegacijama Demokratske unije grčke manjine (DEEM) Omonoia i Partije jedinstva za ljudska prava (KEAD).

Sastanku su prisustvovali predsednik Omonoje, gospodin V. Kagios, predsednik KEAD-a, gospodin V. Doules i predsednik ogranka Himara Omonoia, gospodin F. Belleris.

Prema izjavama funkcionera palate Maximos, sedišta grčke Vlade, tokom sastanka predstavnici grčke nacionalne manjine otkrili su glavne izazove i probleme sa kojima se suočavaju pripadnici manjina u Albaniji.

Premijer je uveravao predstavnike grčke nacionalne manjine da će grčka Vlada biti čvrsto na njihovoj strani, ističući da je napredak i prosperitet manjine važan prioritet i na vrhu agende odnosa i dijaloga Grčke s Albanijom, dok je to takođe deo paketa obaveza koje je Albanija saglasila u kontekstu svoje evropske perspektive. Posebno se osvrnuo na nedavni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim se složio da je neophodno preduzeti konkretne korake napred, počevši od pitanja s kojima se suočava manjina i sa ciljem postizanja konačnog rešenja o svim nerešenim pitanjima u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Predstavnici manjina ukazali su na pitanje zaštite slobodnog ostvarivanja prava na samoopredelenje, kako u kontekstu sprovodjenja zakonodavstva Okvirnog zakona o zaštiti manjina u susednoj zemlji, koje je već trebalo da bude usvojeno, ali takođe i u kontekstu popisa u Albaniji zakazanog za sledeću godinu. Takođe su naglasili važnost rešavanja imovinskih pitanja, što direktno utiče na sposobnost pripadnika manjina da prežive u domovima svojih predaka.

Ostale teme obuhvatale su obrazovanje i upotrebu grčkog jezika, pitanje penzija iz inostranstva, te podršku novim iseljenim preduzetnicima koji žele da postanu aktivni u Albaniji.

Gosti Vlade su izrazili zahvalnost na podršci grčke Vlade pripadnicima manjine i institucijama koje predstavljaju te su izrazili nadu da će premijer posetiti oblasti u kojima je manjina naseljena, što je premijer obećao učiniti. / ibna