Mitsotakis se susreo sa nemačkom ministarkom odbrane i francuskim ministrom finansija

Mitsotakis se susreo sa nemačkom ministarkom odbrane i francuskim ministrom finansija

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis imao je u četvrtak uveče u Davosu nekoliko bilateralnih sastanaka, uključujući nemačku ministarku odbrane i predsednicu Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, kao i francuskog ministra finansija Bruna Le Mairea.

Tokom sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane razgovarano je o bezbednosnom okruženju na Mediteranu, situaciji u Libiji i turskim aktivnostima. Grčki premijer je ponovio da bi Grčka trebalo da bude prisutna u narednim fazama procesa o Libiji.

Drugi deo razgovora sa gospođicom Kramp-Karrenbauer fokusirao se na njen politički angažnam na mestu predsednice Hrišćansko-demokratske partije Nemačke, koja poput Nove demokratije predstavlja ogranak EPP-a.

U razgovoru sa francuskim ministrom ekonomije i finansija, Mitsotakis je izrazio Le Maireu zadovoljstvo i zahvalnost grčkog naroda zbog podrške koju je dobio od Francuske nakon najnovijih događaja na Mediteranu.

Uzimajući u obzir sastanak grčkog premijera sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom u Parizu (29. januara), njih dvojica su razgovarali i o Ekonomskom i investicionom forumu o grčkoj ekonomiji, koji će se istog dana održati u francuskoj prestonici.

Mitsotakis je takođe naglasio potrebu za smanjenjem primarnih budžetskih viškova, istovremeno se fokusirajući na mehanizam za izravnavanje, odnosno na proces prenosa viškova iz jedne u drugu finansijsku godinu. / ibna