Mitsotakis se u Davosu sastao sa Guaidom i Barzanijem

Mitsotakis se u Davosu sastao sa Guaidom i Barzanijem

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis imao je danas u Davosu sastanke sa venecuelanskim prelaznim predsednikom Juanom Guaidom; predsednikom iračke oblasti Kurdistana Nechirvan Barzanijem; guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadashi Maom.

Tokom sastanka s Juanom Guaidom, grčki premijer je potvrdio da Grčka podržava proces slobodnih predsedničkih izbora koji se održavaju uz atmosferu transparentnosti u Venecueli, ističući da jedino održivo rešenje može doći na politički način, bez upotrebe sile.

Kyriakos Mitsotakis je takođe izrazio zabrinutost Grčke zbog humanitarne krize u toj latinoameričkoj zemlji.

Grčki premijer je na početku razgovora podsetio Huana Guaida da je prva odluka koju je njegova Vlada donela u spoljnoj politici da prizna prelaznog predsednika Venecuele.

Juan Guaido je sa svoje strane primetio da „moramo i želimo da zaustavimo ovu krizu. Trenutno imamo pet miliona izbeglica. Moramo zaustaviti ovu tragediju; naš narod pati “.

Grčki premijer je naglasio da „pomno pratimo tragediju u Venecueli; grčki narod u potpunosti podržava vaš i verujemo da je jedini način da se to reši to da narod Venecuele može na demokratski način da izrazi volju. Zato smo vas priznali; izrazili smo protivljenje onome što se dešava u trenutnom režimu; druge države su to učinile. Šteta, to je tragedija. Možete računati na našu punu podršku, a isto tako i na naše ljude. Grčka je zemlja u kojoj se rodila demokratija i verujemo da ljudi moraju odlučivati o svojoj budućnosti. To je u srži vrednosti koje podržavamo“.

Premijer se zatim sastao sa predsednikom iračke oblasti Kurdistana. Tokom razgovora dve strane su ponovo potvrdile obostranu spremnost za produbljivanjem ekonomske saradnje. Barzani je upoznao grčkog premijera sa dešavanjima u Iraku i razgovarao o regionalnom razvoju.

Ranije je Kyriakos Mitsotakis imao priliku da razgovara sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju. Sastanak je nastavljen od tačke na kojoj je stao kada je u Atinu prošlog septembra dolazila delegacija JBIC-a, a u svetlu posete grčke delegacije Tokiju sledeće nedelje, koju će predvoditi zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju i otvorenost Kostas Fragogiannis.

Tokom sastanka sa premijerom razgovarano je o širokom spektru moguće saradnje u oblastima kao što su upravljanje otpadom, nove tehnologije i obnovljiva energija. Dve strane složile su se da žele uložiti u obnovu političkih i ekonomskih odnosa između Grčke i Japana. / ibna