Mitsotakis se u Parizu sastao sa predstavnicima multinacionalnih kompanija

Mitsotakis se u Parizu sastao sa predstavnicima multinacionalnih kompanija

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u sredu u Parizu sa predstavnicima 24 francuske multinacionalne kompanije. Područja koja multinacionalne kompanije predstavljaju uključuju energiju, odbranu, građevinarstvo, zbrinjavanje otpada, tehnologiju, osiguranje, turizam, piće i medicinu. Kyriakos Mitsotakis zahvalio je na podršci koju je francuski poslovni svet u Grčkoj pokazao tokom krize i pozvao kompanije da iskoriste novonastale mogućnosti.

Mnogi predstavnici kompanija rekli su da ili nisu bili prezentovani ili su razočarani svojim naporima da ulažu u Grčku u prošlosti, ali govorili su o novom vetru koji puše u Grčkoj i izrazili su želju da se vrate u Grčku sada kada ih Vlada sluša a i ubrzala je korak, kažu grčki izvori. Takođe su govorili o promenama investicione klime i stavu “može se uraditi“. Razgovarano je o mogućnostima za održivi turizam, unapređenje infrastrukture, inovativne projekte obnovljivih izvora energije i modernizaciju sistema vazdušnog saobraćaja.

Diskusija je završena obećanjem MEDEF-a (Francuske poslovne konfederacije) da će uskoro organizovati posetu francuskih multinacionalnih kompanija Grčkoj.

Grčki premijer imao je poseban sastanak sa generalnim direktorom Total-a Patrickom Pouiannom, što se smatra važnim za Vladu. Prvi se put premijer sastao sa Totalom, a razgovor je bio o ugljovodonicima u Grčkoj, Kipru i Libiji, gde Total ima značajno prisustvo i nezavisan je igrač u regionu. Takođe se razgovaralo i o istraživanju na parcelama koje drže Kipar i Grčka.

Kyriakos Mitsotakis želi da razume kako Total vidi stvari u širem regionu, posebno Libiji i Kipru. Njegova namera je da ponovo uspostavi kanale komunikacije sa svim glavnim akterima na svim nivoima: bilo u privatnom ili javnom sektoru, bilo u organizacijama. /ibna