Mitsotakis smatra da je plan od 650 milijardi evra “veliki korak z EU”

Mitsotakis smatra da je plan od 650 milijardi evra “veliki korak z EU”

Atina je pozdravila predlog velikog plana Evropske komisije za oporavak koji je predstavljen u sredu. Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis rekao je da je predloženi program “veoma ambiciozan” i da očekuje da će Grčka od njega “značajno profitirati”, ako ga države članice konačno odobre.

Prema procenama, Grčka će, ukoliko program bude odobren, ukupno dobiti oko 32 milijarde evra.

„Ono što Evropska komisija predlaže nije samo pozitivno za Grčku, već i za evropski projekat u celini. […] Nadam se da je ovo prilika da se uradi nešto zaista smelo, što na neki način podstiče evropski projekat“, rekao je grčki premijer.

Štaviše, Mitsotakis je istakao da države članice EU ne mogu da prevaziđu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa bez „super oružja“, dodajući da su i Evropska komisija i Evropska centralna banka učinile korake u cilju rešavanja ekonomskog uticaja pandemije.

“… Ako Evropska unija konačno bude dovela do zajedničkog pitanja duga (čak i na nivou Komisije) za finansiranje programa koji je fokusiran na poslovanje, a ne na kredite, to će biti veliki korak za EU”, rekao je Mitsotakis u sredu za webinar Brookings Foreign Policy.

Pošto neke države članice prigovaraju na bilo koji plan koji bi uključivao zajedničko pitanje duga, grčki premijer je upozorio da zemlje koje su i dalje skeptične prema planu uveliko zavise od jedinstvenog tržišta. “Mogući kolaps rezultirao bi značajnim troškovima za njih“, naglasio je Mitsotakis.

U međuvremenu, izvori glavne opozicione stranke SIRIZA rekli su da predloženi paket Evropske komisije ima “pozitivne tačke”, ali da je svako ko slavi predlog trenutno “nepromišljen”. Isti izvori rekli su da je potrebno strpljenje kako bi se vidjelo da li će države članice koje se protive planu konačno pristati da ga podrže.

Komisija je predstavila svoj program „Sledeća generacija EU“ u vrednosti od 750 milijardi evra, za koji je rekla da će predstavljati i dodatno ciljano pojačanje dugoročnog budžeta EU za 2021-2027. godinu, a koji će ukupnu finansijsku moć budžeta EU postaviti na 1,85 biliona evra za celi period.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien rekla je: „Plan oporavka pretvara ogroman izazov sa kojim se susrećemo u priliku, ne samo podržavajući oporavak, već i ulaganjem u našu budućnost […] Ovo je evropski trenutak. Naša spremnost za delovanje mora se suočiti sa izazovima sa kojima smo svi suočeni. Sa sledećom generacijom EU pružamo ambiciozan odgovor. ”/ Ibna