Mitsotakis: “Tekst Solunske deklaracije je aktuelan i nakon 17 godina”

Mitsotakis: “Tekst Solunske deklaracije je aktuelan i nakon 17 godina”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis učestvovao je danas na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava putem video konferencije.

Tokom svog obraćanja naglasio je potrebu da se evropska perspektiva za Zapadni Balkan održi, pozivajući se na Solunsku deklaraciju zaključenu na samitu EU-Zapadni Balkan u Solunu 2003. godine, kako bi podsetio da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana započela u Grčkoj, koja podržava proces.

„Tekst Solunske deklaracije još je relevantan 17 godina kasnije“, rekao je grčki premijer i dodao da „evropska integracija Zapadnog Balkana predstavlja strateški izbor za Grčku“.

Mitsotakis je pozvao Vladu Severne Makedonije da poštuje svoje obaveze iz Sporazuma iz Prespe. Kako je rekao, “dobrosusedski odnosi su jedini put koji vodi ka evropskoj perspektivi za Severnu Makedoniju”.

Premijer je priznao napredak koji je Albanija postigla. Naglasio je, međutim, da to nije dovoljno i da očekuje da će albanska vlada preduzeti korake da zaštiti prava grčke nacionalne manjine.

Kyriakos Mitsotakis posebno se pozivao na pitanje izbeglica, pozivajući Evropu da ispuni svoju dužnost. „Grčka je nosila veliko opterećenje u vezi sa izbegličkim pitanjem. Obavili smo svoju dužnost; čekamo da i drugi isto urade “, naglasio je on. Pozvao je na saradnju zemalja Zapadnog Balkana u pitanju ilegalne imigracije. / ibna