Mitsotakis: Treba nam nova, jedinstvena politika azila

Mitsotakis: Treba nam nova, jedinstvena politika azila

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, govoreći na konferenciji EPP u Zagrebu, pokrenuo je pitanja imigracije i procesa dodele azila.

„Za mene bi ključni prioritet nove Evropske komisije trebao biti rad koji je potreban na polju nove jedinstvene politike o azilu, koja bi zamenila Dublinske propise… Podela tereta i solidarnost sa migrantima i izbeglicama ne mogu ostati mrtvo slovo; umjesto toga, ona mora biti uključena u efikasnu politiku podrške zemljama na vanjskim granicama EU-a “, rekao je grčki premijer tokom konferencije EPP u Zagrebu, te najavio da će o ovoj temi opširno razgovarati u svom ključnom obraćanju.

Mitsotakis je istakao da je za Grčku situacija do granice izdržljivosti. „Trenutno primamo 500 izbeglica i imigranata dnevno. Uslovi na ostrvima su vrlo teški “.

Govoreći o Grčkoj, rekao je: „Cilj grčke Vlade je da postavi teren i stvori prave mogućnosti da Grcima koji žive i rade u inostranstvu bude omogućen povratak kući kako bi mogli ponuditi svoje usluge zemlji… Cilj je vratiti one koji su otišli ​​tokom kriznog perioda, a mi im moramo pomoći sprovođenjem reformi kojim bi se ukinule prepreke za preduzetništvo. Na taj način je moguće da se razvijamo, preko naših veštih građana.”

Govoreći o pitanjima zaštite životne sredine, naglasio je da Vlada namerava da sve tradicionalne autobuse u Atini i Solunu zameni „zelenim“ autobusima, od kojih su većina električni, dodajući da će se značajni podsticaji ostvariti u vidu poreskih olakšica za električne automobile. Takođe je ponovio cilj ukidanja korištenja lignita do 2028. godine i naglasio da će zapadna Makedonija proći kroz tranzicioni period, kako bi postala primer razvoja. / ibna