Mitsotakis: Turska treba da se uzdrži bilo kakvih aktivnosti koje ugrožavaju dobrosusedstvo i regionalnu bezbednost

Mitsotakis: Turska treba da se uzdrži bilo kakvih aktivnosti koje ugrožavaju dobrosusedstvo i regionalnu bezbednost

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, govoreći na samitu NATO u Londonu, pomenuo je tursko-libijski sporazum o Mediteranu i naglasio da „naša zemlja očekuje da će njeni susedi pokazati poštovanje suverenih prava Grčke, uzdržavajući se od bilo kakvih aktivnosti i izjava koje bi mogle ugroziti dobrosusedske odnose i očuvanje regionalne nezednosti“.

Prema vladinim izvorima, Mitsotakis je napomenuo da jedinstvo i solidarnost treba da budu osnovni principi koji regulišu odnose između članica Alijanse, ističući da članice NATO-a imaju odgovornost da poštuju i postupaju u skladu s tim principima i da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle stvoriti napetost između saveznika i suseda.

Premijer je istakao ulogu Grčke kao pouzdanog partnera i važnog stub mira i stabilnosti na Balkanu i jugoistočnom Mediteranu. Govoreći o o Memorandumu između Turske i Libije, insistirao je da je promocija međunarodnih sporazuma, koji grubo krše međunarodno pravo i zakonska prava zemalja NATO-a, očigledno suprotna duhu saradnje i osnovnim principima na kojima Alijansa mora da se zasniva. Istakao je da se NATO mora suočiti sa novim izazovima, uključujući masovnu, ilegalnu imigraciju. Posebno se osvrnuo na prisustvo NATO-a u Egeju i potrebu da se na odgovarajući način odgovori na hitna pitanja koja odražavaju zabrinutost i prioritete naših društava. Dodao je da Grčka prepoznaje važnost odgovarajućeg finansiranja odbrane i to je dokazala u praksi: uprkos teškoj ekonomskoj krizi u poslednjoj deceniji, zadržala je rashode za odbranu na najmanje 2% BDP-a.

Napominje se da se u zajedničkoj izjavi čelnika NATO-a prvi put ilegalna imigracija pominje kao bezbednosni izazov Alijanse. / ibna