Mitsotakis u Berlin nosi plan za rast i ulaganja

Mitsotakis u Berlin nosi plan za rast i ulaganja

Premijer Kyriacos Mitsotakis danas je u zvaničnoj poseti Berlinu, gde će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uoči sastanka, grčki premijer je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung izneo svoja očekivanja od razgovora s Angelom Merkel.

Mitsotakis je naglasio privlačenje investicija kao ključni cilj svoje administracije, istovremeno otkrivajući da neće pokrenuti pitanje smanjenja primarnih ciljeva viška Grčke tokom razgovora.

Umesto toga, premijer će se fokusirati na odnose Grčke i Nemačke, ekonomsku saradnju, izbegličku krizu i odnose sa Turskom. “Poznajem kancelarku dobro i verujem da je i ona veoma zadovoljna činjenicom da Grčka ima proreformsku vladu iz grupe EPP …”, istakao je Mitsotakis.

Grčki premijer će se takođe sastati sa nemačkim vicekancelom i ministrom finansija Olafom Scholzom, kome će, kako se očekuje, predstaviti planiranu ekonomsku politiku kao i odredbe zakona o investiranju i rastu koji se trenutno priprema u Atini.

Prema izvorima, grčka strana sastavlja niz akcija za razvoj za period 2020-2030, koje uključuju velike energetske projekte, koji će biti predstavljeni nemačkim funkcionerima, u cilju privlačenja interesa poslovne zajednice.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas potvrdio je ove nedelje da je „jačanje kredibiliteta zemlje na međunarodnoj sceni“ glavni cilj posete premijera Berlinu i drugim prestonicama evrozone.

U međuvremenu, ministar finansija Christos Staikouras istakao je u intervjuu listu Handelsblatt da „Grčka ispunjava svoje obaveze“. Međutim, istakao je da to neće zaustaviti vladu da traži stvaranje uslova za smanjenje primarnih ciljeva viška. Staikouras je dodao da se vlada nada da će pojačati međusobno poverenje između Atine i Berlina./ibna