Mitsotakis u sredu putuje u Pariz i Brisel

Mitsotakis u sredu putuje u Pariz i Brisel

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis putuje sutra u Pariz, gde će se sastati sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Na svom drugom sastanku, u periodu od oko pet meseci, očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, dešavanjima u Libiji i aktivnostima Turske u Mediteranu, kao što su ilegalne operacije bušenja u okviru kiparske EEZ i nevažeći memorandum Turska-Sarraj, a to su događaji koje su osudile i Evropska unija i SAD.

Očekuje se da će premijer izraziti zadovoljstvo zbog podrške Francuske nakon nedavnih provokativnih akcija Turske i potvrditi spremnost Atine da nastavi produbljivanje saradnje između dve zemlje na svim nivoima: političkom, odbrambenom i ekonomskom. „Nikakva pretnja kiparskom i grčkom suverenitetu neće biti tolerisana“, upozorio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire u intervjuu u Katimeriniju, pri čemu je njegova zemlja među prvima koja je zvanično osudila Memorandum o razumevanju Turske sa libijskim liderom Sarrajom.

I sam Emmanuel Macron se zalagao za potvrdu grčkih stavova na nedavnom samitu u Briselu, kao i na samitu NATO u Londonu. Uporedo sa sastankom na Elizejskim poljima u sredu trebalo bi biti postavljeno i pitanje jačanja saradnje u odbrani, jer je Francuska u procesu povećanja svog prisustva na Sredozemlju, uz  pozicioniranje nosača aviona Charles de Gaulle, zajedno sa grčkom fregatom „Spetses“ od Toulona sve do Hormuškog moreuza, kao i dolazak francuskog helikoptera „Dixmude“ u Pirej.

U isto vreme, Atina očekuje podršku Francuske smanjenju ciljeva primarnog viška ispod 3,5% za BDP 2021. godine, eksploataciji profita ECB-a i centralnih banaka evrozone (ANFA-e i SMPS-a) u 2020. godini u razvojne svrhe, kao i uspostavljanje Mehanizma omekšavanja ( kojim se viškovi prenose iz jedne u drugu finansijsku godinu).

Odmah nakon sastanka sa francuskim predsednikom, Kyriakos Mitsotakis će se povodom grčko-francuskog foruma pod nazivom „Grčka, strateški partneru u jugoistočnoj Evropi – povratak poverenja” u organizaciji Grčko-francuske privredne komore sastati sa predstavnicima francuskog poslovnog sveta.

Forumu će prisustvovati mnogi vladini funkcioneri, uključujući Chr. Staikourasa, Ad. Georgiadisa, K. Hatzidakisa, K. Karamanlisa, H. Theocharisa, M. Varvitsiotisa Th. Skilakakisa, Th. Karaogloua, N. Papathanassisa, G. Tsakirisa, koji će predstavnicima francuskih kompanija predstaviti prednosti ulaganja u Grčku u ovom trenutku. Vredi napomenuti da se među francuskim kompanijama koje će učestvovati mogu naći L’Oreal, Thales, Naval Group, Vinci i drugi.

„Grčka ima veliki potencijal u obnovljivoj energiji. Francuske kompanije usko sarađuju sa svojim kolegama u Grčkoj kroz partnerstva i prenos znanja. Na forumu 29. januara biće istaknute mogućnosti ulaganja u taj sektor, dok će francuske kompanije imati priliku da razmenjuju mišljenja o svojim investicionim planovima u Grčkoj “, izjavio je Katimerini i francuski ministar finansija.

Istog popodneva premijer će otputovati u Brisel, gde će imati radnu večeru sa predsednikom Evropskog saveta, Charlesom Michelom, a glavna tema će mu biti evropski budžet za period 2021 – 2027. Napominje se da je Mitsotakis prvi premijer države članice EU sa kojom se Michel sastaje povodom Višegodišnjeg finansijskog okvira. Ovo pitanje će u bliskoj budućnosti izazvati veliku zabrinutost za EU ​​i očekuje se da će 20. februara biti održan vanredni Samit EU na kojem će se raspravljati o tom pitanju. / ibna