Mitsotakis u Washingtonu 7. januara, nakon Borisova i Erdogana

Mitsotakis u Washingtonu 7. januara, nakon Borisova i Erdogana

Bela kuća je najavila posetu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa Vašingtonu 7. januara 2019. godine, gde bi trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom.

Poseta grčkog premijera dolazi u vreme napetosti u Istočnom Mediteranu i političke nestabilnosti u Izraelu, dok se ruski uticaj na Balkanu povećava. Nije slučajno što su Erdogan i Borissov, vođe zemalja koje održavaju dobre odnose sa Rusijom, u novembru posetili Washington.

Najnoviji događaji pružaju mogućnost Kyriakosu Mitsotakisu da izrazi zabrinutost i analizira planove svoje vlade o situaciji u regionu.

Poznato je da se američki predsednik na sastancima sa stranim liderima navikao da se bavi pitanjima ekonomije i poslovanja, izbegavajući da se dotiče pitanja kreiranja politike, a kamoli spoljne politike.

To su jasno pokazali sastanak Donalda Trumpa sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 13. novembra i bugarskim premijerom Bojkom Borissovom, 25. novembra u Washingtonu.

Ali čak i tokom posete bivšeg grčkog premijera Alexisa Tsiprasa u oktobru 2017. godine, preovladavala su pitanja ekonomskog karaktera. Ko može zaboraviti Trumpovu priču u Ovalnom ofisu, u prisustvu Alekxsa Tsiprasa, o mogućoj nadogradnji grčkog programa aviona F16 i koliko radnih mjesta bi u tom slučaju bilo otvoreno u Americi?

Takođe, u zajedničkoj izjavi s Bojkom Borisovom osam od dvanaest stavaka odnosilo se na finansijska pitanja, dok je suma razgovora Trumpa i Erdogana uključivala kupovinu američke vojne opreme od strane Turske.

U izjavi se kaže da će poseta naglasiti snažne veze dveju zemalja u ekonomiji, bezbednosti i kulturi, dodajući da će u razgovorima biti pronađeni načini za promociju dugoročnih strateških interesa dveju zemalja u jačanju stabilnosti, prosperiteta i saradnje, preko Balkana i istočnog Sredozemlja. Pored toga, predsednik Trump će takođe naglasiti važnost bezbednosti telekomunikacija, posebno u vezi sa 5G mrežama, te će govoriti o zlonamernim uticajem u regionu i zahtevima za verskom slobodom širom sveta./ibna