Mitsotakis u zvaničnoj poseti Berlinu – susreti sa Merkel i Scholz

Mitsotakis u zvaničnoj poseti Berlinu – susreti sa Merkel i Scholz

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis dolazi večeras u Berlin kako bi se sutra sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel te potpredsednikom i ministrom finansija Olafom Scholzom.

Prema vladinim izvorima, svrha posete je privući direktne strane investicije, predstaviti vladin plan reformi i razgovarati s Merkel o glavnim razvojnim aktivnostima Grčke u narednoj deceniji (2020-2030), koje će se, između ostalog, proširiti i na zaštitu okoline i energetski sektor.

To je prva poseta grčkog premijera Berlinu posle višedecenijske krize sa kojom se ova zemlja suočila. Prema istim izvorima, Mitsotakis ne putuje u nemačku prestonicu radi razgovora o pitanjima koja se mogu rešiti sa evropskim institucijama i Evrogrupom, već da razgovara sa nemačkom kancelarkom o pitanjima koja se tiču sadašnjosti i budućnosti Evrope, kao što su bezbednost i saradnja u jugoistočnoj Evropi i, naravno, uloga jake Grčke u njenom susedstvu i u EU.

Mitsotakisova poseta Berlinu i sastanak sa Merkel, prema istim izvorima, predstavljaće prvu stranicu novog poglavlja, sa premijerom koji će se fokusirati na sastanke u određenim pitanjima, kao što su grčko-nemački ekonomski kontakti, imigracija i odnos sa Turskom.

Raspored posete premijera za sutra, četvrtak, 29. avgusta, je sledeći:

– U 11:00 (atinsko vreme), premijer će se sastati sa potpredsednikom Nemačke i ministrom finansija Olafom Scholzom.

– U 13.00 (atinsko vreme) premijer će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izjave će uslediti nakon sastanka./ibna