Mitsotakis udario na „štrajkačku manjinu“; opozicija oštro reagovala na stavove premijera

Mitsotakis udario na „štrajkačku manjinu“; opozicija oštro reagovala na stavove premijera

Radnički sindikati zaustavili su Grčku u sredu organizacijom nacionalnog dvadesetčetveročasovnog štrajka u znak protesta protiv namere vlade da izmeni zakone o radu putem predloga zakona “koji potiče rast” a koji je podnesen parlamentu.

Najveći radnički sindikati u zemlji u privatnom i javnom sektoru organizovali su protestne marševe u centru Atine, zahtevajući da se odredbe o reformi u oblasti radnih odnosa odmah povuku.

Sindikalci su tvrdili da vlada pokušava da uguši štrajkačke aktivnosti, dok istovremeno legalizuje intervenciju države i poslodavaca u ostvarivanju prava radnika, uključujući prava na udruživanje, slobodno kolektivno pregovaranje i pravo na štrajk.

Premijer Kyriakos Mitsotakis prokomentarisao je u postu na društvenim mrežama da „malo profesionalnih sindikalista“ još uvek štrajkuje, a „mnogi trpe“. Premijer je dodao da stoji uz milione građana koji su stavljeni na test zbog volje manjne koja primenjuje praksu koje pripadaju prošlosti.

Mitsotakis je udario na sindikaliste rekavši da su izgubili kontakt sa običnim radnim ljudima koji žele veće učešće i demokratiju u donošenju odluka koje ih se tiču.

Opozicione stranke, uključujući SIRIZA, Pokret za promene i Komunističku partiju, oštro su kritikovale komentare grčkog premijera.

Lider najveće opozicione stranke SIRIZA, Aleksis Cipras, rekao je da su komentari Mitsotakisa dokaz „njegove izrazito konzervativne percepcije radničkog ustavom zagarantovanog demokratskog prava na štrajk“. Nastavio je rekavši da Mitsotakis liči na mađarskog premijera Viktora Orbana, naglašavajući da njegov stav odražava „režimski mentalitet“ ./ ibna