Mitsotakis uspostavlja kontakte u Saudijskoj Arabiji u dobroj atmosferi

Mitsotakis uspostavlja kontakte u Saudijskoj Arabiji u dobroj atmosferi

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis završio je sa posetom Saudijskoj Arabiji i kasno u ponedeljak otputovao u Abu Dabi, gde će imati niz kontakata.

Tokom boravka u Rijadu, Kyriakos Mitsotakis imao je radni ručak sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Prema izvorima grčke delegacije, tokom sastanka izražena je zabrinutost zbog dešavanja u širem regionu, dok je takođe naglašena činjenica da je saradnja Grčke i Saudijske Arabije doprinela stabilnosti. Istaknuto je i zajedničko razumevanje niza pitanja od regionalnog značaja. Dve strane, nastavljaju isti izvori, potvrdile su da je današnja poseta nagovijestila početak proširenja saradnje između dve zemlje u velikom broju oblasti, uključujući trgovinu, investicije, turizam i odbranu.

Nakon toga, grčki premijer je imao sastanak sa prestolonaslednikom i potpredsednikom vlade Kraljevine Mohamedom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Sastanak, koji je održan u pozitivnom ambijentu, označio je spremnost za značajan razvoj koji će biti postignut u bilateralnim odnosima dve zemlje, kao što je istaknuto na svim današnjim sastancima u Rijadu, dodali su vladini izvori.

Raspravljalo se i o širim geopolitičkim kretanjima, sa posebnim naglaskom na investicioni sektor. Nakon današnjih sastanaka, očekuje se da će grčki ministri za razvoj i turizam Adonis Georgiadis i Charis Theocharis tokom sledećeg meseca doći u posetu kako bi promovisali određene investicione projekte.

Ovom posetom, ističu izvori iz grčke delegacije, premijer proširuje odnose Grčke na širu regiju i dodatno jača istorijski solidne odnose sa arapskim svetom. / ibna