Mitsotakis zatražio Macronovu podršku

Mitsotakis zatražio Macronovu podršku

Obećao je francuskim preduzetnicima smanjenje poreza i privatizaciju.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis zatražio je podršku francuskog predsednika Emmanuela Macrona njegovom programu reformi čiji je cilj da promeni kombinaciju ekonomske politike tako da se kasnije može smanjiti primarni budžetski višak.

„Želim da promenim narativ u evropskim prestonicama. Sada smo samouverena zemlja, koja učestvuje u velikim evropskim raspravama i ima potencijal da bude prijatno iznenađenje na razvojnom nivou u predstojećim godinama“, prokomentarisao je premijer Kiriakos Mitsotakis tokom razgovora sa grčkim novinarima nakon sastanka u Jelisejskoj palati.

Premijer, koji je pozvao francuske preduzetnike da ulažu u Grčku, očekuje da će se francuska podrška biti jakpodsticaj razvoju koji će se dogoditi u Grčkoj. Što se tiče pitanja da li se Evropa suočava sa recesijom i da li to utiče na cilj smanjenja viškova, Mitsotakis je izjavio da „kada se nađemo u zamci rasta, moramo koristiti sva sredstva koja imamo; usredsređivanje na rast kao glavni prioritet je nešto sa čime se svi u potpunosti slažemo“.

Kako se tokom sastanka razgovaralo i o pitanju turskih aktivnosti u istočnom Mediteranu i provokacijama prema Kipru – to je izneo i predsednik Macron u izjavama – Mitsotakis je prokomentarisao da „postoji evropska solidarnost; Evropa neće Kipar ostaviti nezaštićenim“.

Generalno, premijer smatra da je jačanje kredibiliteta zemlje njegov apsolutni prioritet, i zato je započeo svoj plan smanjenjem poreza na 24% za dobit za 2019. godinu i 20% naredne godine. U tom kontekstu, on ostaje na liniji onoga što je naveo u predizbornoj kampanji u vezi smanjenja primarnih viškova (što on smatra obavezom), da će to pitanje biti u skladu sa kredibilitetom zemlje za 2021. godinu. Takođe smatra da će primena tekućeg budžeta kao i poštovanje obaveza do 2020. godine biti na prvom mestu. Naravno, odgovor Berlina na pitanje viškova sledeće nedelje je od veće važnosti.

Prema izvorima sa sastanka Mitsotakis-Macron, razgovaralo se o mogućnosti francuskih ulaganja u Grčku, pri čemu je vlada procenila da postoje konkretni projekti sa dovoljnim stepenom razvoja. Figaro je objavio da je grčka vlada spremna da promoviše privatizaciju kompanija snabdevanje vodom i električnom energijom, kao i regionalnih aerodroma. Vlada smatra da bi trebalo koristiti sve alate potrebne za izlazak iz krize.

Razgovaralo se i o jačanju saradnje u odbrani, jer su programi naoružanja već bili na stolu iz razgovora prethodne vlade. Vreme će pokazati kako će se ovo dalje razvijati.

Prema izvorima, tokom sastanka premijera sa francuskim predsednikom bilo je reči i o dešavanjima u Evropskoj uniji kao i izgledima da se progresivni prostor redefiniše kroz spajanja i saveze konzervativaca sa liberalima, Zelenim i socijalistima, o pitanjima od zajedničkog interesa, poput klimatskih promena, a da bi se podstakle neophodne promene u Evropi.

Konačno, usledila je rasprava o pitanjima iz oblasti kulture s obzirom na 2021. godinu, koja će biti simbolična za Grčku. Sa grčke strane, postoji predlog da se u Grčkoj postavi izložba skulptura iz Partenona koje se čuvaju u Luvru, uz odgovarajuću izložbi grčkih bronzanih skulptura u Luvru. O ovom pitanju raspravljaju ministarstva kulture, ali stav grčke vlade je da u ovakvim pitanjima mora postojati doza fleksibilnosti. / ibna