Mitsotakis završava procenu rada Vlade i nastavlja sa prioritetnim ciljevima

Mitsotakis završava procenu rada Vlade i nastavlja sa prioritetnim ciljevima

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis će u narednih nekoliko dana, kako se očekuje, završiti pregleda rada ministarstava u Vladi. Tokom poslednjih nekoliko sedmica grčki premijer je ocenjivao napredak ostvaren u ključnim ciljevima postavljenim nakon izbora 7. jula koji su na vlast doveli Novu demokratiju. Smatra se da je on taj koji određuje završne detalje po spacifičnim prioritetima ministarstava za ovu godinu.

Nakon sastanka sa nekoliko ministara u poslednjih par dana, ove sedmice nastavlja rad na proceni te će se sastati sa ministrima unutrašnjih poslova, infrastrukture i kulture. Premijer će razgovarati o radu svakog ministarstva i oceniti sprovođenje Vladinog plana reformi sa poslanicima Nove demokratije, koji su zamoljeni da izraze mišljenje o radu Vlade.

Vladini izvori ističu da revizija ni na koji način nije vezana, niti će nužno voditi ka rekonstrukciji Vlade. Mitsotakis u izjavama nije dao naznaku da mu je reorganizacija trenutni prioritet.

Umesto toga, od premijera se očekuje da nastavi sa prioritetima kako je planirano, a glavni ciljevi su nastavak reformi, ispunjavanje ekonomske agende i signali stranim investitorima da je Grčka otvorena za poslovanje. U ovom kontekstu politička stabilnost se smatra ključnom.

U srednjeročnom periodu posmatrači očekuju da će Vlada nastaviti da poboljšava kombinaciju fiskalne politike i dodatno smanjiti poresko opterećenje za domaćinstva i biznis. Štaviše, reonstrukcija sistema socijalne sigurnosti – koji uključuje smanjivanje doprinosa – ali i čišćenje grčkih banaka od velikog opterećenja loših kredita (NPL) takođe je glavni prioritet Mitsotakisove administracije .

List Katimerini izveštava da će set mera u vrednosti od 1,8 milijardi evra biti uključen u srednjoročni fiskalni program (do 2021. godine) koji će biti predat Parlamentu posle Uskrsa i ima za cilj da olakša egzistenciju srednjoj klasi. Prema izveštajima, mere uključuju ukidanje takozvanog solidarnog davanja i smanjenje za dva procentna poena u doprinosima za socijalno osiguranje. Takođe se primećuje da o paketu pomoći još nije razgovarano sa međunarodnim grčkim kreditorima./ibna