Mitsotakis završio posetu Arapskom poluostrvu serijom kontakata u Abu Dabiju

Mitsotakis završio posetu Arapskom poluostrvu serijom kontakata u Abu Dabiju

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis završio je radnu posetu Abu Dabiju u utorak, 4. februara, posetom Spomeniku heroja Emirata Vahat Al Karama gde je položio venac, a zatim je posetio i obišao Muzej Louvre.

U obraćanju novinarima u Abu Dabiju, nakon završetka posete Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je da „postoji grupa zemalja sa kojima delimo razumevanje oko promocije stabilnosti i mira u našem širem regionu“.

On je nastavio da je „jasno da je došlo do velikog jaza u odnosima sa ove dve zemlje (Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima) i da je sigurno da bi veoma značajni zalivski fondovi mogli da se upotrebe za podršku oporavku grčke ekonomije“.

„Pokrenuli smo jasan plan puta o tome kako možemo da aktiviramo značajan kapital iz Abu Dabija“, zaključio je Kyriakos Mitsotakis.

Ranije i drugog dana posete Arabijskom poluostrvu, premijer je imao jutarnji sastanak sa zamenikom šefa Državne uprave za investicije Mubadala, Homaidom Al Šimmarijem.

Usledio je radni ručak sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zayedom Al Nahyanom, u prisustvu direktora Uprave za investicije u Abu Dabiju (ADIA). Ručak je održan u sedištu ADIA.

Razgovor se uglavnom odnosio na interes za investicije iz državnih investicionih fondova u Abu Dabiju, koji je Grčka već iskazala. S obzirom na poboljšanje klime za Grčku na međunarodnim tržištima, izglede za rast grčke ekonomije i inicijative pogodne za ulaganja koje promoviše Vlada, Kyriakos Mitsotakis pozvao je menadžere fondova iz Abu Dabija da pojačaju svoje prisustvo u njegovoj zemlji.

Tokom razgovora sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zayedom Al Nahyanom, razgovarano je o događajima u regionu Istočnog Mediterana sa fokusom na provokativno ponašanje Turske, posebno u vezi sa libijskim pitanjem, gde je bilo sukoba mišljenja.

S obzirom na atmosferu u kojoj je održan sastanak, kao i razgovor premijera s prestolonaslednikom, može se zaključiti da je strateška opcija produbljivanje političkih i ekonomskih odnosa između dve zemlje. Konkretno, Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su snažnu želju za jačanjem ekonomskih odnosa sa Grčkom u kontekstu unapređenja političke saradnje ovih zemalja.

Tokom sastanaka, predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su snažnu nameru da Grčku učine najjačim turističkim odredištem u regionu Istočnog Mediterana. Istovremeno, tokom razgovora s vladinim agencijama za investiranje iz UAE, u njihovo ime izraženo je veliko interesovanje za ulaganja u Grčku u poljoprivredno-prehrambeni sektor, turizam i nekretnine.

Kyriakos Mitsotakis je polaganjem venca odao počast na spomeniku herojima Emirata, obišao to mesto i napisao u knjigu gostiju: „Čast mi je da posetim ovaj veličanstveni spomenik u znak sećanja na hrabre junake Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naše dve države i narodi biće zauvek vezani sponama obostranog poštovanja i dubokog prijateljstva“.

Nakon toga, premijer je u pratnji supruge Mareve Grabovski-Mitsotakis posetio muzej Louvre u Abu Dabiju, koji deluje u saradnji s Louvre u Parizu. Francuski režiser Manuel Rabate proveo je Mitsotakisa u šetnju muzejom. Završavajući posetu muzeju, grčki premijer je imao kratak razgovor sa ministrom spoljnih poslova Abu Dabija, šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom.

Premijera su na Arapskom poluostrvu pratili ministar za razvoj Adonis Georgiadis; zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju, Kostas Fragogiannis, savetnik za nacionalnu bezbednost, Aleksis Diakopulos, šef Ekonomskog biroa generalnog sekretarijata premijera, Aleksis Patoulis, i savetnik Diplomatskog biroa Sekretarijata premijera, Grigoris Delavekouras. / ibna

Fotografije: Spiros Sideris / IBNA- Dimitris Papamitsos / PM-PO