Mitsotakisov put u New York: Sve za ništa

Mitsotakisov put u New York: Sve za ništa

Autor: Pavlos Levaditis

Vladini funkcioneri u palati Maximos pokušavaju da sačuvaju ono što mogu od vušednevnog putovanja premijera Kyriakosa Mitsotakisa u SAD koristeći razne trikove u komunikaciji.

Iako je trenutna situacija povoljna, gotovo idealna za grčku ekonomiju, koja zaista ima potencijal da postane izuzetak od pravila međunarodne recesije, investicije koje premijer traži ne dolaze. Čak je i Antonis Samaras pod teškim uslovima najavio u septembru 2013. godine neka velika imena u međunarodnom preduzetništvu koja su se okupila u sedištu JP Morgan-a da čuju šta ima da kaže. Ko je tačno učestvovao na prezentacijama premijera, Goldman Sachs i Blumberg ostaju dobro čuvana tajna. Stručnjaci za tržište su rekli da, pored opšte ekonomske klime i smanjenja poreza koje je premijer predložio, a koji su primljeni povoljno, nisu preduzete odgovarajuće pripreme za predstavljanje konkretnih poslovnih „projekata“ koji bi mogli prikupiti sredstva u partnerstvu bilo sa grčkim preduzetnicima, bilo sa sa državom.

Ostaje pitanje o ministrima; ni tačan broj onih koji su išli nije objavljen, jer su šetali i kupovali u New Yorku u istom periodu kada je tamo bio premijer. Samo se Niki Kerameos pojavila u grčkoj delegaciji UN-a i razgovarala sa novinarima o svrsi svog putovanja „da promoviše otvorenost grčkog visokog obrazovanja, univerzitetske saradnje i razmene studenata“, a istovremeno se sastala i sa svojim američkim kolegom. Što se tiče Takisa Teodorakakosa, Linu Mendoni, Adonisa Georgiadisa – šta je tačno bio cilj njihovog putovanja?

Stvari su teže kada je u pitanju spoljna politika. Kyriakos Mitsotakis bio je prvi grčki premijer koji se zvanično sastao sa Hashimom Thacijem, očigledno uzrokujući nezadovoljstvo Srba, pa je bio primoran da kaže Aleksandru Vučiću da neće priznati Kosovo. Ovo u svakom slučaju predstavlja unapređenje za Hashima Thacija i promenu kursa spoljne politike na Balkanu. Ipak, ovaj izbor nikada nisu objasnili funkcioneri palate Maximos ili Ministarstvo spoljnih poslova.

Način na koji je otkazan sastanak sa Donaldom Trumpom bio je potpun fijasko. Bivši premijeri su tražili sastanak u Beloj kući. Kyriakos Mitsotakis, dok je važna obnova sporazuma o odbrani na čekanju, tražio je 15 minuta samo da se slika sa supružnicima Trump, a ne za stvarni sastank. Obnavljanje sporazuma zasnovanog na Soudi na tri ili pet godina, kako je izjavio Jeffrey Payatt, biće objavljeno tokom posete ministra spoljnih poslova Mikea Pompea i da se Kiriakos Mitsotakis nije pobrinuo da dobije propusnicu u Belu kuću. Pitanje kakve koristi je Grčka dobila ovim sporazumom dovelo je do nestanka vladinog portparola.

Premijer je u dobroj atmosferi razgovarao sa Erdoganom, što je sasvim normalno jer on uopšte nije pokrenuo grčko-tursko pitanje ili eskalirajuće provokacije Turske na Egeju. Tokom svoje tromesečne vladavine, Mitsotakis je čak izbegao da pokrene pitanje sankcija protiv ilegalnih aktivnosti Turske u okviru kiparske EEZ, što je Alexis Tsipras barem uradio. Dogodilo se to kako pozitivni ambijent ne bi bio ugrožen, tvrde funkcioneri palate Maximos.

Tokom cele posete, Aleksandra Papadopoulou, šef diplomatskog biroa, uz asistenciju Dimitrisa Mitropoulosa, savetnika premijera, bila je zadužena za njegove poteze, posebno u vezi sa spoljnim poslovima. Iako je savetnik za strategiju u evropskim pitanjima, Mitropoulos bio prisutan u New Yorku i pratio premijera čak i na  sastanku sa Erdoganom. Iako se pretpostavljalo da je glavna svrha putovanja bila ekonomija i investicije, ministar finansija Christos Staikouras nije bio deo delegacije, dok se ministar za razvoj Adonis Georgiades, iako je putovao u New York, nije pojavio sa premijerom. Iako je zadužen za razvoj, osim što je izašao na ulice New Yorka, predstavio se grčkoj dijaspori u Astoriji kako bi razgovarao sa njima o vrednosti grčkog jezika, što je i sam premijer naglasio. Grčka zajednica je videla i Mareva Grabovski Mitsotakis, koja nije imala svojih pet minuta sa Melanijom Trump. Neki su pričali da je Mareva bila više uključena u rad delegacije u odnosu na ostale.

Zaključno, jedini mogući ishod, ako ga ima, biće neke investicije koje će se pokazati plodonosnim zahvaljujući prethodnoj vladi koja je postavila teren. Inače, sve je to bilo ni za šta. / ibna