Mitsotakisova poseta SAD – sastanci i kontakti

Mitsotakisova poseta SAD – sastanci i kontakti

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis otputovaće u nedelju u Sjedinjene Države, gde će prisustvovati proslavi Bogojavljenja i razgovarati sa grčkim iseljenicima.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas najavio je program premijerove posete:

„Tokom dvodnevne zvanične posete Vašingtonu, premijer će se između ostalih sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom, potpredsednikom Mikeom Penceom i ministrom spoljnih poslova Mikeom Pompeom.

Na tim sastancima, premijer će istaći ulogu Grčke kao stuba stabilnosti u našem širem susedstvu, te kao najstabilnijeg i najpouzdanijeg saveznika Sjedinjenih Država u našem regionu. On će imati priliku da predstavi grčke stavove o našim nacionalnim pitanjima i nevažeći „memorandum“ između Turske i Libije, našu spremnost na bilateralnu odbrambenu saradnju i nadogradnju opreme naših Oružanih snaga.

Na tim sastancima biće reči i o pitanjima bilateralne saradnje u mnogim oblastima, od telekomunikacija i tehnološkog razvoja do obrazovanja.

Na dnevnom redu su takođe i investicije, od energetike do turizma i od finansijskog sektora do pitanja novih tehnologija.

Detaljnije, u utorak ujutro, premijer će se sastati sa rukovodstvom američkog istraživačkog centra Atlantskog saveta, koje se bavi međunarodnim poslovima.

Potom će se sastati sa generalnim direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalinom Georgievom.

U podne će posetiti američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući. Tamo će održati pojedinačne i proširene sastanke. Nakon sastanaka, premijer će dati izjave grčkim novinarima.

U sredu ujutro premijer će posetiti Senat, gde će se sastati sa članovima Odbora za spoljne odnose, kao i privremenim rukovodstvom Predstavničkog doma.

Potom će dati intervju za BBC.

U podne će ručati sa iseljeničkim organizacijama i kasnije se sresti sa američkim investitorima.

Uveče će premijer prisustvovati prijemu koji organizuju američki potpredsednik Majk Pence i ministar spoljnih poslova Mike Pompeo.

Po povratku u Grčku, premijer će se sastati sa svakim od političkih lidera pojedinačno kako bi ih upoznao sa dešavanjima u našim nacionalnim poslovima i vladinim inicijativama.

Konačno, 29. januara 2020. premijer će posetiti Pariz gde će biti održan službeni sastanak sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom “./ ibna