Mitsotakisova Vlada ne uspeva da ispuni ključna obećanja, tvrdi lider SIRIZA

Mitsotakisova Vlada ne uspeva da ispuni ključna obećanja, tvrdi lider SIRIZA

Bivši grčki premijer i lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras je na ostrvu Krit, na turneji koja predstavlja nastavak napora da angažuje veći broj pristalica i provuče nove, napredne glasače u ovu partiju, pre partijske konferencije koja bi se trebala održati iduće godine.

Tsipras je ponovio poziv građanima da se uključe u rekonstrukciju SIRIZA, čime će se ona transformisati u narodnu stranku sa masovnom podrškom, koja je “duboko ukorenjena u narodu”.

Govoreći pred pristalicama u gradu Chania, lider levičarske partije žestoko je kritikovao Vladu koju vodi Nova demokratija, naglašavajući četiri oblasti u kojima nije uspela da ispuni predizborna obećanja.

Tsipras se fokusirao na nacrt državnog Budžeta, koji je nedavno predstavilo Ministarstvo finansija, tvrdeći da on ne predviđa podršku i ne olakšava život srednje klase, iako je to bio jedan od ključnih elemenata predizborne kampanje Kyriakosa Mitsotakisa za izbore održane u julu ove godine.

Dodao je da je ekonomska politika Vlade usmerena prema koristi elite i finansijski jakih, više nego prema finansijski slabijim građanima.

Drugo očekivanje koje Vlada nije uspela da oživi, prema šefu SIRIZA, je u vezi sa odnosima prema susednom Skoplju. Tsipras je naveo Vladinu podršku Prespanskom sporazumu i nakon što je Nova demokratija došla na vlast, iako ga je u kampanji odbacivala kritikujući bivšu administraciju zbog potpisivanja ovog sporazuma.

Istovremeno, rekao je Tsipras, Vlada nije uspela da donese rešenja prema migrantskoj krizi i sve većem prilivu izbeglica koje iz Turske dolaze u Grčku. “Nas kritikuju da smo navodno otvorili granice za izbeglice i migrante koji su došli u našu zemlju,” rekao je vođa levičarske partije.

Na kraju, dotakao se i navodne korupcije u slučaju Novartis. Tsipras je rekao da je priča vladajuće stranke da je SIRIZA kovala zajeru protiv političara iz Nove demokratije dok je bila na vlasti, potpuno pala u vodu. Štaviše, optužio je Mitsotakisovu administraciju za kukavičluk jer odbija pozive glavne opozicione stranke da istraže ulogu Alexisa Tsiprasa u vezi sa navodima o zaveri./ibna