Mitsotakisovi ekonomski planovi stavljeni na test Evrogrupe

Mitsotakisovi ekonomski planovi stavljeni na test Evrogrupe

Na sastanku Evrogrupe u petak, grčki ministar finansija Christos Staikouras imaće priliku da proceni reakciju partnera iz evrozone na ciljeve politike koje je krajem vikenda izneo premijer Kyriacos Mitsotakis na Međunarodnom sajmu u Solunu.

Vlada će sada skrenuti pažnju na dva različita cilja: sprovođenje reformi koje je obećao Mitsotakis, i postavljanje temelja za smanjenje primarnih ciljeva viška od 2021. godine nadalje.

Što se tiče sprovođenja programa Nove demokratije, očekuje se da će dva značajna zakona biti dostavljena parlamentu u narednih nekoliko sedmica.

Prvi je nacrt zakona koji je osmišljen da deblokira investicije poput projekta preuređenja turističkog mesta Elliniko, ali i privuče nove investitore. Drugi je novi zakon o poreznoj reformi koji će biti predstavljen sledećeg mjeseca, primjenjujući niz obećanja Mitsotakisa koja je dao tokom vikenda, a koštaće oko 1,2 milijarde eura.

Istovremeno, Ministarstvo finansija će izraditi nacrt budžeta za 2020. godinu i nastojati da garantuje da će državni prihodi i dalje biti iznad postavljenih ciljeva; analitičari ovo smatraju ključnim ako bi međunarodni kreditori trebalo da budu uvereni da je smanjenje ciljeva primarnog viška održivo.

Štaviše, Ministarstvo finansija će se zalagati da obezbedi snažan rast na kraju 2019. godine i da izdaci ne otvaraju fiskalni jaz. Predviđa se da će grčka ekonomija u 2019. porasti za 2,2 posto na osnovu većeg izvoza i povećanih prihoda od turizma, prema predviđanjima EU.

Grčki funkcioneri staviće na raspolaganje sve dostupne podatke koje će poverioci morati da pregledaju kada, 23. septembra, stignu u Atinu na pregled ekonomije posle periioda finansijskog spasavanja Grčke.

U međuvremenu, kako je premijer otkrio u Solunu, Staikouras će na sastanku Evrogrupe u Helsinkiju obavestiti članove o nameri vlade da ranije otplati skupe zajmove MMF-u, s ciljem da se što pre vrati na investicioni nivo./ibna