Mitsotakisovi kontakti sa stranim liderima počinju iz Pariza

Mitsotakisovi kontakti sa stranim liderima počinju iz Pariza

Premijer Kyriakos Mitsotakis će u četvrtak, 22. avgusta, posetom Parizu, krenuti u niz kontakata sa stranim državnicima. Sastanci će biti ispunjeni važnim porukama, ciljevima i inicijativama.

Prva stanica će biti Pariz a zatim će, 29. avgusta, posetiti Berlin, a 2. i 3. septembra će boraviti u Hagu.

Grčki premijer će se u Parizu, u četvrtak u 16:00 sati, sastati s francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Prema zvaničnom programu, dvojica lidera će zajedno dati izjave, nakon čega će uslediti prošireni razgovori dveju delegacija. Privatni sastanak Mitsotakis-Macron će se održati u 16:45.

Kyriakos Mitsotakis, kroz svoje kontakte sa stranim liderima, želi da skrene pažnju na Grčku, koja je napokon preokrenula situaciju nakon višedecenijske krize i ima snažnu, reformski orijentisanu vladu sa svežim mandatom dobijenim od naroda.

U novom okruženju koje se stvara u južnoj Evropi i jugoistočnom Mediteranu, Grčka se smatra sidrom stabilnosti, rasta, umerenosti i pragmatizma u vreme značajnih izazova za demokratsku Evropu i region.

Grčki premijer takođe nastoji da aktivno promoviše saveze na novim snažnim osnovama koji su stvoreni nakon 7. jula, tako da povoljni izgledi i klima optimizma za budućnost zemlje može pružiti opipljive rezultate za grčke građane: snažniji rast sa nižim porezima i pristojna radna mesta u zemlji koja se kreće prema sigurnosti i stabilnosti.

Iz Pariza, grčki premijer će pozvati francuske investitore da se izvuku korist iz perspektiva koje su se otvorile u Grčkoj nakon izbora 7. jula i koje su već evidentne u padu kamata grčkih obveznica, što je rekordna stopa za novi sedmogodišnji period, što je pozitivan efekat grčke berze i značajno poboljšanje indeksa ekonomske klime. Primećuje se da je zainteresovanost francuskih investitora velika i pokriva niz sektora kao što su energija, mreže, građevinarstvo i turizam.

Kyriakos Mitsotakis predstaviće francuskom predsedniku parametre dogovora za podsticanje rasta u Grčkoj kroz smanjenje primarnih suficita do 2021. godine – da bi se oslobodio dodatni fiskalni prostor za smanjenje poreza – a takođe bi trebalo da podrži one najosetljivije slojeve društva. Zahtev grčke vlade za smanjenjem ciljeva primarnog viška će se, dakle, zasnivati na novoj realnosti (izgradnja poverenja, dramatično niže kamatne stope i kamate obveznica) te na zajedničkom interesu Grčke i njenih partnera u ubrzanom ekonomskom rastu, činjenici koja odlučno poboljšava održivost duga.

Bezbednost i stabilnost takođe će biti vruća tema u razgovorima Mitsotakis-Macron, pošto bi Grčka, kao spoljna granica Evrope, trebalo da ima snažnu ulogu u evropskoj politici migracija i granične zaštite. Tokom kontakata koji će biti uspostavljeni u Parizu, takođe će se detaljno razgovarati o pitanjima bezbednosne i odbrambene saradnje između Grčke i Francuske.

Konačno, i „zeleni“ program Emmanuela Macrona će biti uključen u razgovore, jer je rešavanje uticaja klimatskih promena ključna tačka saradnje dveju vlada. Takođe, mnogi elementi Macronove evropske agende su u saglasnosti sa stavovima grčkog premijera, kao što su zajednički budžet i jačanje saradnje u odbrani.

Grčka i Francuska, prema izvorima grčke vlade, mogu da sprovode ekološku i energetsku sinergiju u rasponu od obnovljive energije, recikliranja i upravljanja otpadom do racionalnog korišćenja prirodnih resursa, inovacija i elektrifikacije u gradovima.

Budući da je Grčka zemlja jedinstvenog prirodnog bogatstva a, poput Francuske, suočena je s velikim izazovima za zaštitu životne sredine, očekuje se da će Kyriakos Mitsotakis podržati “zelenu” agendu francuskog predsednika Emmanuela Macrona, te će mu predložiti da budu na čelu tih napora u Evropskom savetu, tako da će Evropski mehanizam za civilnu zaštitu (RescEU) dobiti trajne i stabilne strukture potrebne za pomoć u kriznim situacijama u svakoj evropskoj zemlji. / ibna