Mladi odlaze iz Brčkog uprkos najvišem budžetu po glavi stanovnika u BiH

Mladi odlaze iz Brčkog uprkos najvišem budžetu po glavi stanovnika u BiH

Supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan u četvrtak i petak sa sastao sa funkcionerima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima. Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsedavajućim Skupštine Distrikta Brčko, Esedom Kadrićem, supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu, navodi se u saopštenju OHR-a.

“Na svim sastancima, podsetio sam političare da je napredak  moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Scanlan.

Supervizor Scanlan se također sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta, Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrte zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta preduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Ekonomski rast zahteva i stabilno snabdevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”. Skupština Distrikta ima šansu da brzo deluje u pogledu zakonskih mera koje je USAID u julu prezentirao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovisati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, na žalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće verske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića. Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informisao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

“Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati funkcionerima koje su izabrali. Gde su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih funkcionera Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocenjivati na narednim lokalnim izborima,” istakao je Skenlan.