Etno restorani domaće kuhinje kao jedno od nezaobilaznih jela imaju mlince sa piletinom ili ćuretinom. Ovo veoma ukusno jelo možete da spremite i kod kuće, a za to vam neće trebati puno vremena i novca.
Štaviše možete da spremite ručak i za četiri osobe, a može da vas košta i manje od 1000 dinara, a veoma je veorvatno i da će ukućani biti oduševljeni jelom. Priprema je izuzetno laka, a trebaće vam oko 40 minuta za ovu staru slovensku poslasticu.
Mlinci se najčešće spremaju sa ćuretinom ili piletinom, ali i samostalno – obare se i preliju uljem, odnosno mašću od pečenja. A u nastavku delimo recept:
Potrebno je:
oko 250 gr mlinaca (jedno pakovanje)
300 gr pilećeg belog mesa (filea)
250 gr pečuraka
malo ulja ili maslaca
3 dl kisele pavlake
1 bujon za supu
so, biber, vegeta i začini po želji
150 gr gaude (opciono)
Postupak:
Piletinu iseckati na komadiće, dodati biber i vegetu po ukusu i prižiti je dok ne dobije zlatnu boju.
U litar vode staviti kocku bujona, kada provri skinuti sa šporeta i dodati mlinke. Kada mlinci omekšaju, iscediti ih.
U vatrostalnu posudu staviti mlinke, iseckan topljeni sir, piletinu i kiselu pavlaku. Sve to izmešati da se sjedini.
Preko sjedinjenog narendati kačkavalj. Peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju (zavisi vreme od rerne).
(Kurir.rs)
Bonus video:
01:51
DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite
Kurir