Moguća još jedna sramota za BiH

Moguća još jedna sramota za BiH

Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara, u tehničkom mandatu, saopštilo je da je ponedeljak, 24. jun, poslednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Iz Ministarstva je saopšteno da će BiH, ukoliko propusti ovu dodatnu, ali i poslednju šansu da imenuje delegaciju, biti jedina od 47 zemalja članica Saveta Evrope koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

“Ako se to desi, biće to još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posledice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu”, istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Takođe je navedeno da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za imenovanje delegacije i za to snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, jer njeni delegati neće moći da učestvuju u procesu donošenja važnih odluka, kao što je izbor novog generalnog sekretara Saveta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Iz ovog Ministarstva napominju da izbor novog Savjeta ministara BiH nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije.

U saopštenju podsećaju da nakon izbora 2010. godine Savet ministara BiH nije bio formiran 16 meseci, ali je parlamentarna delegacija na vreme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Saveta Evrope.

“Ukoliko BiH propusti i posljednji rok, šteta i negativne posledice biće još veće, jer je Komitet ministara Saveta Evrope na sednici u Helsinkiju 17. maja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrednostima i standardima ove najveće evropske međunarodne organizacije”, napomenuto je u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer “međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja”.