Mojsilović: Srbija je posvećena miru, stabilnosti i vojnoj neutralnosti

Mojsilović: Srbija je posvećena miru, stabilnosti i vojnoj neutralnosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije održanom u sredu u Briselu na nivou načelnika Generalštaba.

Na sastanku je razgovarano o doprinosu zemalja partnera misijama i operacijama Evropske unije u obuci u kojima pripadnici srpske vojske takođe imaju značajan udeo.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, general Milan Mojsilović imao je odvojeni sastanak sa predsednikom Vojnog komiteta Evropske unije generalom Klaudiom Gracijanom sa kojim je razgovarao o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod komandom Evropske unije.

Na marginama sastanka Vojnog komiteta EU, načelnik Generalštaba sastao se sa komandantom Nacionalne garde Kipra general-pukovnikom Demokritom Zervakisom i načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke generalom Konstantinosom Florosom.

Tokom razgovora general Mojsilović je naglasio snažnu posvećenost Srbije kao vojno neutralne države održavanju mira i stabilnosti u regionu i svetu i spremnost da dalje poboljša vojno-operativnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa sa Kiprom i Grčkom.

Ruski specijalci su stigli u Srbiju

U Srbiji su započele antiterorističke vojne vežbe, u kojima su učestvovale jedinice za specijalne operacije Srbije i Rusije, piše Sputnjik.

U vojnim vežbama učestvuje 200 vojnika i 11 jedinica Zapadnog vojnog okruga.

Tokom  vežbi izvodi se desant uz pomoć padobranskih sistema „Arbalet“ koji napreduje prema objektu ilegalnih vojnih formacija, njegovom blokiranju i uništavanju. Pored toga, izvršiće se i gađanje iz lakog oružja.

Na ceremoniji otvaranja, strane su naglasile značaj zajedničkih aktivnosti borbene obuke za unapređenje saradnje oružanih snaga Srbije i Rusije na polju borbe protiv terorizma. / Ibna