Moldavija se pridružuje Turskom toku – Kako to utiče na ostale zemlje

Moldavija se pridružuje Turskom toku – Kako to utiče na ostale zemlje

Čini se da je Moldavija u naprednoj fazi pregovora sa Gaspromom, kako bi bila uključena u kontinuirani razvoj gasovoda Turski tok prirodnog gasa.

Moldavija želi da nabavi gas iz Rusije gasovodom, izjavio je državni ministar ekonomije i infrastrukture Vadim Brinzan.

“Razgovaramo sa Gazpromom o isporuci gasa iz Turskog toka”, rekao je on.

Cilj je, kako je rekao, da se pokrenu četvorostrane konsultacije između Ukrajine, Rumunije, Bugarske i Moldavije kako bi se omogućalo snabdevanje i distribucija gasa.

„Želimo da procenimo tehničke i finansijske aspekte projekta. Evropska komisija će preuzeti ulogu posrednika u ovom proces “, pojasnio je moldavski ministar ekonomije i infrastrukture.

„Nema potrebe za pripremama ili dodatnim konstrukcijama; infrastruktura je već tamo. Trenutno postoji naftovod koji povezuje Tursku i Moldaviju; ovo je prekobalkanski naftovod. Turska trenutno nabavlja ruski gas kroz Plavi tok i TransBalkanski gasovod, a drugi će prolaziti kroz teritorije Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Bugarske. Čim prvi deo gasovoda Turski tok bude pušten u rad, protok kroz Ukrajinu biće prekinut; stoga se postojeći protok može obrnuti i na taj način Turska bi mogla da snabdeva Rumuniju i Moldaviju gasom“, objašnjava Igor Juškov, analitičar Ruskog instituta za energetsku bezbednost i predavač na Ruskom ekonomskom univerzitetu.

„Sadašnje rukovodstvo ukrajinskog Naftogaza izjavljuje da neće potpisati novi ugovor sa Rusijom. Naravno, svi kupci Gazproma u Evropi zabrinuti su kako će dobiti potreban gas, ako se protok kroz Ukrajinu zaustavi 1. januara. Za Moldaviju i Rumuniju ovo je veoma hitno pitanje“, nastavio je.

Napominje se da 31. decembra 2019. godine ističe ugovor o snabdevanju gasom koji je potpisala Moldavija – i naročito između Moldovagaz-a i Gazproma.

Međutim, očekuje se produženje ili obnavljanje ugovora.

Podseća se da se očekuje da će gasovod Turski tok isporučivati ruski gas Turskoj i Evropi i sastojat će se od dve odvojene linije, kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. / ibna