Montenegro Airlines čeka letnju sezonu sa novim avionom

Montenegro Airlines čeka letnju sezonu sa novim avionom

Montenegro Airlines planira da za letnju sezonu zakupi avion Boeing 737-500, nakon što je zabeležila najmanji godišnji gubitak u poslednjih deset godina.

Crnogorska avio-kompanija će koristiti avion B737-500 sa 126 mjesta, iz rumunskog Blue Air-a. Prema rumunskom portalu “Boarding Pass”, avion, registrovan YR-AMC, bit će stacioniran u Podgorici od 15. aprila. Očekuje se da će delovati u ime crnogorskog prevoznika do kraja septembran kako bi podržao letnji raspored kompanije. Prošle godine, Montenegro Airlines je iznajmio isti tip aviona iz Malte Air X Charter.

“Iznajmljivanje aviona na duži vremenski period tokom letnih meseci pokazalo se izuzetno uspešnim i efikasnim”, ranije je rečeno u kompaniji.

Prema podacima ExYuAviation, Montenegro Airlines je ostvario neto gubitak od 1,97 miliona evra za 2018. godinu, što je najmanji iznos u poslednjih deset godina. Rezultat je poboljšanje u odnosu na 2017. godinu kada su gubici iznosili 4,6 miliona evra i 2016. kada su iznosili 11,5 milijuna evra. Kompanija je saopštila da je njen operativni prihod veći za 245 hiljada evra od operativnih troškova. Ukupno gledano, prihodi su iznosili osamdeset miliona evra. Poboljšani rezultati postignuti su uprkos povećanju cena goriva od 27%.

“Početkom 2017. godine, aviokompanija je bila u skoro bezizlaznoj situaciji, sa gubitkom od 11,47 miliona evra iz 2016. godine. Nakon mera koje je preduzela nova uprava, uz podršku Vlade Crne Gore, poslovanje je stabilizovano za relativno kratak vremenski period. Do kraja 2018. godine gubici su bili skoro šest puta manji“, kažu u kompaniji. Očekuje se da će biti ostvaren godišnji profit u 2019. godini.

“Očigledno je da bi kompanija poslovala sa ukupnim pozitivnim rezultatom u 2018. godini, uprkos značajnim finansijskim troškovima, koji se prvenstveno odnose na kursne razlike, da je cena goriva bila niža. Uzimajući u obzir ove nepredviđene okolnosti, prošle godine smo morali izdvojiti dodatnih 3,2 miliona evra nego što je prvobitno planirano, a u svakom slučaju, pozitivan trend u poslovanju Montenegro Airlinesa je evidentan u protekle dve godine. Ako cene goriva ostanu na istom nivou kao u prvom kvartalu 2019. godine, možemo se nadati pozitivnom rezultatu krajem ove godine, koji će biti bolji od prethodnog prema svim komercijalnim i finansijskim pokazateljima“, izjavio je generalni direktor Montenegro Airlinesa Živko Banjević.

Kompanija je u prvom kvartalu ove godine prevezla 87.569 putnika, što predstavlja povećanje od 4,5% u odnosu na isti period 2018. godine. Broj letova iznosio je 1 229, što je povećanje od 4,2%. Faktor popunjenosti kabine iznosio je u proseku 61%, što je na nivou prošlogodišnjeg rezultata. Najveća prosečna popunjenost kabine registrovana je na letu Podgorica – Beograd i izbosi 65%.

“Ovo je izvanredan uspeh s obzirom na činjenicu da su to letovi tokom zimske sezone”, navodi se u saopštenju kompanije.