Montenegroberza i Sarajevska berza potpisali ugovor o proširenju saradnje

Montenegroberza i Sarajevska berza potpisali ugovor o proširenju saradnje

Predstavnici Montenegroberze i Sarajevske berze potpisali su danas ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, sa ciljem razvoj i modernizovanje elektronskih platformi i servisa organizatora crnogorskog tržišta kapitala.

Potpisani ugovor je, kako je saopšteno na zajedničkoj online konferenciji za novinare, nastavak uspešne saradnje dve berze iz prethodnog perioda.

Na konferenciji je saopšteno da će Sarajevska berza na osnovu te saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i modernizovanje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vreme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

„Saradnja se prvenstveno odnosi na razvoj IT i sektora listinga i kotacije. Montenegroberza će na ovaj način krenuti ka ispunjavanju standardima koje imaju regionalne berze. Dobićemo savremen sistem i usluge koje će omogućiti brokerima da rade na komforan način, a investitorima da lako pristupaju i imaju informacije, kao i da ne moraju da budu vezani za svoje kancelarije i PCs već im omogućavamo lak i komforan način odnosno svaku vrstu osavremenjavanja“, objasnila je Vučinić.

Montenegroberza, kako je kazala, pravi prve ali značajne male korake i primijeniće znanja i iskustva koja Sarajevo danas ima kako bi što brže prešli neki put stagnacije koji je bio u prethodnih desetak godina.

Direktor Sarajevske berze, Tarik Kurbegović, kazao je da je inicijativa o toj vrsti saradnje potekla krajem prošle godine, a u prethodnom periodu su urađene pripreme kako bi saradnja mogla početi u punom kapacitetu.

“Svrha ove saradnje je unapređenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivnija za sve investitore“, rekao je Kurbegović.

On je najavio da će nastojati da se ovu saradnja proširi i na druge zajedničke projekte, razmenu znanja i iskustava, harmonizaciju berzanskih procesa i regulative, nove platforme i usluge berzi te da tako olakšaju funkcionisanje svim učenicima tržišta kapitala.