Moody’s smanjio izglede pet grčkih banaka

Moody’s smanjio izglede pet grčkih banaka

Moody’s rejting agencija u utorak je smanjila izglede pet grčkih banaka.

U saopštenju, agencija kaže da je promenila izglede u “stabilne” iz “pozitivnih” na dugoročne rejtinge depozita Alpha Bank, Attica banke, National Bank of Greece, Pancretan Cooperative Bank i Piraeus Bank.

Promena uzima u obzir negativan uticaj koji će pandemija koronavirusa imati na grčku ekonomiju i na planove banaka da dodatno poboljšaju svoj kvalitet i profitabilnost u periodu 2020-21.

Prema ovoj agenciji, usporavanju ekonomske aktivnosti izazvanog koronavirusom ne samo da će uticati na ionako slabe zarade grčkih banaka, već će i ozbiljno dovesti u pitanje njihovu sposobnost da smanje svoje povećane nekvalitetne kredite (NPE).

Mere podrške od strane politike i regulatorno odstupanje donekle će ublažiti negativan uticaj na kvalitet njihovih kredita, navodi agencija.

Pored toga, očekuje se da će kapital banaka umereno padati, ali da ostaje iznad opuštenih regulatornih zahteva.

Revidirani izgledi za rejting takođe uzimaju u obzir poboljšanja u finansiranju i likvidnosti banaka, na koje pandemija verovatno neće uticati.

Moody’s izveštaj objavljen je istog dana kada je grčka Vlada objavila odluku o obnavljanju mandata guvernera Banke Grčke Yannisu Stournarasu.

Jedan od glavnih izazova Banci Grčke ostaje smanjenje NPE usred pandemije koronavirusa. Izveštaji lokalnih medija nagoveštavaju da se razmišlja o pokretanju “loše banke” koja bi mogla preuzeti većinu nekvalitetnih zajmova koje drže kreditori.

Atina takođe očekuje poteze na evropskom nivou kako bi se izborila sa problematičnim kreditima uzrokovanih pandemijom koronavirusa./ibna