Mostar mora održati lokalne izbore 2020. godine

Mostar mora održati lokalne izbore 2020. godine

OSCE, ambasada sad, EU i Kancelarija visokog predstavnika pozdravili su presudu Evropskog sud za ljudska prava (ECHR) u korist Irme Baralije koja je tužila Bosnu i Hercegovinu jer u njenom rodnom gradu Mostaru od 2008. nisu održani izbori.

Ustavni sud BiH je 2010. godine postupio po predlogu hrvatskih predstavnika u državnom parlamentu, ocenivši delove državnog Izbornog zakona koji odnose na Mostar, kao neustavan.

Najveći grad u južnom delu države ostaje podeljen između dve glavne etničke stranke – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) – koje nikada nisu uspele postići dogovor o tome kako rešiti problem.

„Pozdravljamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Baralija protiv Bosne i Hercegovine (BiH). Presuda je još jedan podsetnik da odsustvo izbora od 2008. diskriminiše stanovnike Mostara i nije u skladu sa efikasnom demokratijom i vladavinom zakona,” kažu u saopštenju predstavnici međunarodnih organizacija.

Pozvali su Parlament BiH i političare da tu presudu provedu „kao prioritet i nezavisno od drugih pitanja pronalaskom političkog sporazuma za izmenu Izbornog zakona BiH,” dodajući da se „izborna pitanja najbolje raspravljaju kroz inkluzivne i transparentne rasprave u parlamentu uz učešće svih političkih snaga“.

„Provođenje presude omogućilo bi građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na opštinskim izborima 2020. godine u – onome što mora i dalje biti – ujedinjenom gradu Mostaru“, zaključeno je u saopštenju.

ECHR je nedavno presudio u korist Irme Baralije, u vezi sa “pravnom prazninom koja je onemogućila podnosiocu predstavke, lokalnom političaru koji živi u Mostaru, da glasa ili da se kandiduje na izborima”, i pozvao državu da izmeni relevantne zakone najkasnije u roku od šest meseci.

Sud je utvrdio da je ta pravna praznina nastala propuštanjem vlasti da izvrši presudu Ustavnog suda iz 2010. godine koja se odnosi na uređenje glasanja na lokalnim izborima u Mostaru i nalaže vlastima da usklade odgovarajuće zakone sa Ustavom BiH u roku od šest meseci.

To je zauzvrat dovelo do situacije da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, a gradom je od 2012. upravljao gradonačelnik koji nije imao potreban demokratski legitimitet, rekao je Sud sa sedištem u Strazburu.

„Takva situacija je bila nespojiva sa vladavinom zakona. Sud, prema tome, nije mogao prihvatiti opravdanje Vlade za dugotrajno odlaganje izvršenja presude, odnosno teškoće u uspostavljanju dugoročnog i efikasnog mehanizma podele vlasti za gradsko veće kako bi se održao mir i olakšao dijalog između različitih etničkih grupa u Mostaru. Država, prema tome, nije ispoštovala svoju obavezu da preduzme mere zaštite gospođe Baralije od diskriminatornog postupanja na osnovu mesta prebivališta i održavanja demokratskih izbora u Mostaru “, rekao je ECHR.