Može li Turska postati energetsko čvorište istočnog Mediterana?

Može li Turska postati energetsko čvorište istočnog Mediterana?

Piše Nefeli Tzanetakou

Analitičari su primetili promenu u politici koju je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pratio do sada, sugerišući je jedini način na koji bi Ankara mogla delovati kao energetsko čvorište u regionu istočnog Mediterana revizija odnosa s Republikom Kiprom i Izraelom.

Ako Turska teži da postane kapija Evrope za istočno-mediteranski prirodni gas, omogućavajući prolaz preko svoje teritorije gasovodu koji povezuje polja prirodnog gasa iz kiparske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), onda bi trebala da radi na smanjenju napetosti u širem regionu.

“Ako Turska ne promeni svoj pristup, gas iz istočnog Mediterana će ostati neiskorišten, a područje neistraženo,“ napominje Nick Butler, analitičar na King’s College Londonu, dodajući da bi rezultat u ovom slučaju bio da region istočnog Mediterana ne bi uopšte imao koristi, a “Turska bi propustila zlatnu priliku”.

Otkrivanje novih, potencijalno važnih, depozita prirodnog gasa unutar kiparske EEZ-a, ponovo je pokrenulo interes i Zapada i same Turske.

Istovremeno, Egipat – još jedno energetsko čvorište u istočnom Mediteranu – ostaje oprezan, jer je nesumnjivo alternativa koja već deluje i čija će uloga, prema očekivanjima, biti dodatno unaprijeđena zbog količina prirodnog plina egipatskoj i izraelskoj EEZ./IBNA