Mustafa: Želimo da postignemo dogovor o koaliciji ove sedmice

Mustafa: Želimo da postignemo dogovor o koaliciji ove sedmice

Predsedavajući Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je da bi njegova stranka volela da postigne dogovor sa Samoopredelenjem o formiranju nove vlade „koliko sutra“.

Mustafa je rekao za T7 da dve stranke koje su pobedile na izborima na Kosovu daju sve od sebe kako bi postigle dogovor o zajedničkoj Vladi. „Želeli bismo da imamo gotov posao sutra ujutro; pregovori su u toku“, rekao je Mustafa. Takođe je potvrdio da se danas neće sastati sa liderom Samoopredelenja, Albinom Kurtijem.

Dvojica vođa Albin Kurti (Samoopredelenje) i Isa Mustafa (DSK) sastali su se prošlog vikenda i nakon trosatnog sastanka nisu postigli nikakav dogovor. DSK želi da ima prvenstvo kada je u pitanju pozicija predsednika, a nakon isteka mandata aktuelnog kosovskog predsednika 2021. godine. Predlog su osujetili iz Samoopredelenja tvrdnjom da sporazum o predsedničkoj poziciji nije deo političkog dogovora o učešću u novoj Vladi.

Dve stranke su se već dogovorile o podeli ministarskih mesta u Vladi koju će, prema Ustavu Kosova, voditi pobednik izbora i lider Samoopredelenja, Albin Kurti./ibna