Na Malti, 6. samit južne EU

Na Malti, 6. samit južne EU

Premijer Malte, Joseph Muscat, će 14. juna 2019. godine pozdraviti lidere Kipra – Nicosa Anastasiadesa, Francuske – Emmanuela Macrona, Portugala – Antonia Costu, Grčke – Alexisa Tsiprasa, Španije – Pedra Sancheza i Italije – Giuseppe Contea, u sklopu inicijative 6. samita zemalja juga EU.

Inicijativa, poznata kao EUMed7, osnovana je u Briselu 17. decembra 2013. godine kako bi se rešila zajednička pitanja u mediteranskim zemljama. Prvi samit održan je 9. septembra 2016. godine u Atini, na inicijativu grčkog premijera, a razgovori su bili fokusirani na koordinaciju akcija na rešavanju zajedničkih pitanja, od ekonomskog razvoja do regionalne bezbednosti.

Na sledećim sastancima na vrhu u Lisabonu, Madridu, Rimu i prošlog leta u Nikoziji, razgovori su bili fokusirani na glavne izazove EU, od klimatskih promena do migracija i dugoročnih finansijskih okvira.

Prema izvorima IBNA, na Šestom samitu, razgovori će se fokusirati na aktuelna pitanja, kao što su tranzicija u regionalnoj bezbednosti, Brexit, eurozona, energetska bezbednost i socijalna prava.

Posebno će biti razgovarano o pojedinačnim pitanjima pojedinih zemalja kao što su kiparski problem u Istočnom Mediteranu, Brexit u vei sa Španijom i Gibraltarom, ekonomska situacija u Italiji te grčko – turski odnosi.

pitanja pojedinačnih zemalja, kao što je kiparski problem za Kipar, Brekit za Španiju sa Gibraltar, ekonomija za Italiju, grčko-turska Grčka itd.Govoriće se i o promenama koje će se desiti nakon evropskih izbora na vodećim pozicijama EU.

Kao što je viši vladin funkcioner zemlje koja učestvuje na Samitu rekao za IBNA, zajednički prijedlog, na primjer za predsedništvo Evropske komisije, označit će jačanje saveza sedam zemalja na jugu EU, cementirati njeno jezgro.

Prema rasporedu, na kraju razgovora koji će se održati u Auberge de Castille, gde se nalazi kabinet premijera, lideri sedam zemalja juga će dati izjave novinarima i onda će otići na večeru u Predsedničkoj palati

 

Foto: Auberge de Castille / Spiros Sideris