back to top
NaslovnicaZabavaNa ovoj planini u Srbiji postoje tri veštačka jezera i legenda o...

Na ovoj planini u Srbiji postoje tri veštačka jezera i legenda o njihovom nastanku i dalje živi

Zapadna Srbija ima mnogo predivnih prirodnih ljepota, i kad mislite da ste vidjeli sve, uvijek vas iznenadi.

Tako, na primjer, u neposrednoj blizini Zlatara, pored netaknute prirode i pravih oaza mira, nalaze se tri veštačka jezera koja privlače posebnu pažnju.

Iako njihovo porijeklo nije prirodno, to nije spriječilo narod ovog kraja da ispriča legendu o nastanku Zlatarskog, Radoinjskog i Uvačkog jezera.

- Advertisement -

Jedna od tih legendi govori da je na mjestu gdje sada stoji Zlatarsko jezero, kao i na površini Uvačkog i Radoinjskog jezera, postojalo ogromno Peštersko jezero. Prema legendi, ovdje je živjela ogromna troglava zmaj, kojeg je ubio sveti Đorđe. Tokom borbe, zmaj je zamahnuo repom i oštetio šumu u Krnjoj Jeli.

Nakon mnogo vjekova, voda iz Pešterskog jezera počela je da otpada, otkrivajući tlo ispod. Tako su nastala tri manja jezera: Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko jezero.

Pored ovih jezera, koja bez sumnje privlače turiste, u podnožju Zlatara nalazi se još jedno specifično selo.

Selo Draževići

Ako volite avanture i želite istražiti svaki kutak mjesta u kojem se nalazite, možete posjetiti selo pod imenom Draževići između Nove Varoši i Zlatara.

- Advertisement -

Ovo selo je zanimljivo jer ne postoji direktni put do njega, niti ga možete naći na Google Mapsu.

Sakriveno iza zelenila, njiva i šuma, ovo selo sa samo nekoliko kuća će vas odvesti u neki drugi svijet, gdje ćete zaboraviti na sve brige i probleme.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave